2007 р. Язичники та православні не поділили територію

Дата: 14.08.2007

Між представниками громади рідновірів та служителями каплиці УПЦ (МП), що поблизу фундаменту Десятинної церкви, відбулася бійка. Конфлікт стався 12 серпня під час проведення рідновірами обряду Тризни, присвяченого пам’яті про «закатованих християнами українців». На місце події викликали правоохоронців та швидку допомогу. Постраждалі з обох сторін висувають взаємні звинувачення.

Як повідомив газеті «Хрещатик» голова інформаційного центру “Сварог” Олександр Ваврик, під час проведення рідновірівського славлення поруч «в церкві почали голосно дзвонити, хоча служба вже закінчилася. Коли представник рідновірів попрохав припинити, дзвонар брутально вилаявся і вдарив чоловіка в обличчя. Підключилися охоронці церкви, зав’язалася бійка. Є постраждалі». Він також зазначив, що вже подав з цього приводу заяву до міліції.

Голова Об’єднання рідновірів України верховна волхвиня України Зореслава (Галина Лозко) заявила, що хоча провокатори бійки, спровокованої церквою, не затримані, свої щонедільні служіння їх громади припиняти не збираються.

Натомість, прибиральниця церкви стверджує, що напад зчинили саме язичники. “Наш паламар пішов бити у дзвіницю, бо починалася служба. До нього підбігли хлопці і почали лупцювати”. Як повідомила жінка, представники рідновірів застосували газові балончики. Внаслідок цього, охоронець церкви і паламар потрапили до лікарні.

Швидку і міліцію викликала охорона церкви. Через кілька годин після інциденту про бійку поблизу каплиці нагадували лише витоптані клумби та перекинуті горщики з квітами.

У територіальному відділку міліції № 4 Шевченківського району столиці повідомили, що на місце конфлікту відправили оперативну групу, яка склала протокол та прийняла заяви від постраждалих сторін. Правоохоронці підтвердили факт бійки та запевнили, що розслідують справу.

Рідновіри продовжили обряд поминання біля пам’ятника Нестору-літописцю, увесь цей час поряд знаходилися міліціонери та машина “Беркуту”.

Завершуючи поминання, організатори зібрали громаду на Співочому полі, де роздали поминальний хліб. Оскільки про цей намір у заяві про проведення тризни не згадувалося, міліціонери рідновірів не супроводжували далі. Однак захід завершився спокійно, без нових інцидентів.

Джерело: “Хрещатик”