[1990 р.] Паспортна інформація

Келії Братського монастиря

Пам’ятка історії, архітектури

м. Київ, вул. Микільсько-Набережна, 1.

Загальний опис:

Будівля являє собою двоповерхову, прямокутну в плані споруду. Стіни завершені карнизом, на південному фасаді була аркада на прямокутних стовпах. Вікна й двері мають прості тягнучі обрамлення. Інтер’єр має коридорну систему планування.

У 1877-1879 рр. надбудовано другий поверх.

Келії розміщені на півдні садиби ансамблю. Будівля побудована у 1822 р., ймовірно, архітектором О. Меленським.

У 1877-1879 рр. за проектом архітектора Ніколаєва будинок було надбудовано другим поверхом та закладено галерею на південному фасаді.

У 50-х рр. ХХ ст. було проведено обстеження і ремонт будівлі, під якою закладено галерею.

Реставраційні роботи:

У 50-х рр. ХХ ст. були проведені ремонтно-реставраційні роботи Республіканськими спеціальними науково-реставраційними виробничими майстернями Держбуду УРСР.

Матеріали зберігаються у фондах Держбуду України.

Взято під охорону згідно постанови Ради Міністрів УРСР № 970 від 24.08.1963 р.

Охоронний № : 15/6.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: рішенням виконавчого комітету Київської міськради депутатів трудящих № 422 від 19.03.1973 р. вул. Набережно-Микільську оголошено архітектурним заповідником.

Основна бібліографія, архівні дані:

Фото 1975 р.- Техархів Українського спеціального науково-реставраційного виробничого управління Держбуду УРСР.

Мухин Н. Киево-Братский училищный монастырь. Ист. очерк.- К., 1893.

Келії Братського монастиря. Загальний вигляд.