Віталш Отченашко

Братський корпус, 19 ст.

(архіт.)

На південному боці монастирського внутрішнього подвір’я. 1823 р. збудований за проектом арх А. Меленського одноповерховий прямокутний у плані корпус у стилі пізнього класицизму з відкритою арковою галереєю з півдня. В 1879 р. арх.В. Ніколаєв надбудовує другий поверх з ризалітом з півдня, в якому розмістилася центральна сходова клітка. На поч. 20 ст. закладено аркаду галереї на південному фасаді.

Двоповерхова цегляна тинькована прямокутна у плані споруда. Перекриття плоскі у галереї – склепінчасті. Система планування коридорна з однорядним розташуванням примі щень на першому поверсі та дворяд ним – на другому. Композиція центральноосьова. Головний фасад (північний) звернений до монастирського подвір’я, протилежний (південний) виходив первісно до саду, тепер – до корпусів, побудованих на його місці у 30-х і 40-х роках 20 ст.