1669 р. Гізель І. Мир з богом чоловіку

Історичні події після Андрусівського миру і остаточна перемога над зрадницькою частиною старшини відображені в гравюрі з книги І.Гізеля, що вийшла в 1669 р. під назвою «Мир з богом человеку». Вона присвячена примиренню з московським урядом тієї частини української старшини, яка підтримувала гетьмана Дорошенка. Внаслідок цього гетьманом був обраний Дем’ян Многогрішний. В своєму листі до царя Л. Баранович так пише про призначення книги І. Гізеля та її гравюри:

«Егда бо мир даде и покаянием своим Демян Игнатович, гетман вашего царского пресветлого величества войска запорожского, обрете благодать у вашего и царского пресветлого величества, тогда… Инокентий Гизель… книгу нареченую мир с богом человеку под знаменем вашего царского пресветлого величества типом изобрази… юже… книгу, аки миротворец с милостию прияти изволь, Киев… орла своего крылами покрывай» [Акты Южной и Западной России, т. 8, с. 136].

Гравюра, вміщена на звороті титульного аркуша, як і подібні композиції попередніх видань, в узагальненій, алегоричній формі відбиває важливі політичні події того часу. В центрі зображення кінного лицаря в броні та шоломі, очевидно, персоніфікація царя Олексія Михайловича або гетьмана Дем’яна Многогрішного. Лицар коле дракона списом, оповитим пальмовими гілками з написами «Побіда», «Слава», «Сила», «Честь», «Богатство», «Счастье», «Тишина», «Похвала», «Держава».

У верхній частині гравюри – великий двоглавий орел з написами на крилах «Правда», «Мужество», «Благодать»; «Мудрость» та ін. У лівому куті – втеча турецького війська – головної опори гетьмана Дорошенка – і над ним напис: «Достойная по ділам нашим вос-пріемлем». Натяк Л. Барановича на видання «Мира с богом» «под знаменем… царского величества» свідчить про те, що зразком для цієї гравюри, як і гравюри «Києво-Печерського патерика» 1661 p., міг бути прапор, висланий з Москви новообраному гетьману Дем’яну Многогрішному. Якщо це так, то перед нами вільне повторення цього прапора з доданням мотивів, які відбивають основні історичні події. В алегоричне узагальнення складної композиції вкладено глибокий патріотичний зміст.

[Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 28, гравюра – на с. 27].