Сергій Висоцький

План. Розкопки С. Вельміна. 1913–14.

283.7. Палац, 11 ст. (археол.).

Вул. Ірининська. На південний схід від залишків Ірининської церкви, приблизно за 25 м від неї.

С. Вельмін 1913–14 виявив фундаментні рови монументальної будівлі палацового типу, що за планом і технікою будівництва нагадувала палаци київського дитинця поблизу Десятинної церкви. Досліджено дві паралельні стіни завдовжки бл. 12 м, розташовані одна від одної на відстані 11 м.

Первісні розміри будівлі: довжина бл. 17 м, шир. 11 м. Фрагменти стін та залишки пілястрів дали змогу реконструювати споруду як будинок з тридільним членуванням. Конструктивні особливості закладання фундаментів з дерев’яними лежнями в основі свідчать, що палац збудовано в час Ярослава Мудрого. У писемних джерелах будь-які дані щодо цієї будівлі відсутні.

Матеріали досліджень втрачено.

Література:

Асеев Ю. С. Архитектура древнего Киева. – К., 1982; Каргер М. К. Древний Киев. – М.; Л., 1961. – Т. 2.