Іван Мовчан

448. Поселення, 10–13 ст. (археол.).

На території парку «Нивки», біля станції метро «Берестейська», на краю Лук’янівського плато, на мисі, утвореному ярами і глибокою долиною р. Сирець (прит. Дніпра). Відкрив і дослідив І. Мовчан 1982–83. Площа укріпленої частини поселення (з південного боку було захищене ровом і валом) – 3,5 га. Товщина культурного шару 0,3–0,4 м.

Досліджено чотири наземні зрубні житла з підклітями, заглибленими на 0,7–0,8 м від давньої денної поверхні.

Незначна відстань між житлами свідчить про щільну забудову укріпленої частини поселення. У шарі зібрано давньоруську кераміку 10–13 ст., залізні ножі, вістря стріл, списа, уламки скляних браслетів. Укріплене поселення розміщувалося за 8 км від історичного ядра давнього Києва. Воно було складовою частиною Либідсько-Сирецької оборонної лінії і відігравало важливу роль під час захисту західних рубежів міста.

Матеріали досліджень зберігаються в Музеї історії міста Києва.