Паспортна інформація

Давньоруське поселення X-XII ст. (парк “Нивки”)

Пам’ятка археології

X-XII ст.

м. Київ, пр. Перемоги, парк “Нивки”, поряд зі станцією метро “Берестейська”.

Загальний опис:

Поселення розташоване на західній околиці міста на території сучасного парку “Нивки”. Знаходиться приблизно в 8 км від історичного ядра стародавнього Києва на західному виступі Лук’янівського плато. Належить до укріплених пунктів. Займає мис, утворений з північного сходу і півночі глибоким яром, а з південного заходу – глибокою долиною Сирця. Оборонні споруди повністю знищені будівництвом метрополітену.

Культурний шар городища-селища товщиною до 50 см починається практично відразу від денної поверхні. Виявлено залишки чотирьох давньоруських жител, перерізаних теплотрасою. Одне з них досліджено повністю. В шарі знайдено кераміку X-XII ст., залізні вироби: ножі, наконечники стріл, вістря списа та ін. У західній частині городища-селища виявлено незначні залишки валу.

Поселення датується X-XII ст. Однак розкопки західної частини мису показали, що його територія була заселена ще в першій половині I тис н. е., про що свідчать численні знахідки кераміки київської культури.

Досліджувалось у 1981 р. експедицією Інституту археології АН УРСР під керівництвом Мовчана І.І. Матеріали ІА НАНУ.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення виконкому Київської міської Ради народних депутатів № 1112 від 17.11.1987 р.

Мовчан И.И. К вопросу о западной околице Киева // Археологічні дослідження Києва 1978-1983 р.