Церква св.Михаїла

Церква св.Михаїла

Собор св.Михаїла – точна дата побудови невідома, імовірно, 17 ст. У 1836 р. перебудований – замість 3 дерев’яних верхів зроблено 1 кам’яний, стіни укріплено 4 контрфорсами, з півдня до вівдаря прибудована ризниця. У 1869 р. прибудована кам’яна дзвіниця. Іконостас 2-ярусний [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 497 – 500].

Михайлівська церква 15 – 16 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 96].

Михайлівська церква 15 – 16 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною держави” № 442 від 6.09.1979 р.].

Михайлівська церква 15 – 16 ст. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Михайловская церковь, XVII в. Перестроена в 1836 г. Каменная, трехчастная. Неф и бабинец в плане не выделены, апсида – трапециевидной формы. Перекрытия – полуциркульные своды с распалубками, в алтарной части – крестовые. Стены мощные, гладкие. Окна редко поставлены, полуциркульные и прямоугольные, с лучковыми перемычками. Пропорции всех объемов приземистые. Колокольня при строена с запада в 1869 г., прямоугольная в плане, двухъярусная. Ярусы выделены профилированным карнизом, перекрытие плоское, арки позднее заложены. Уровень пола колокольни гораздо ниже уровня пола церкви. Памятник является характерным образцом культового оборонного сооружения. [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1986 г., т. 4, с. 217 – 218]