[1871 – 1873 рр.] Башта і мури замку

Рисунок Наполеона Орди.

Baszta i mury zamku Potockich, kościół parafialny podominikański p.w. Wniebowzięcia NMP i klasztor. Widok murów obronnych z cylindryczną basztą od strony drogi; w głębi kościół z sygnaturką i zabudowania klasztorne. Napis: Latyczów G. Podolska; Miasto znane przed r. 1400. Zniszczone przez Tatarów. Baszta starego Zamku zbudowanego za Króla Stefana przez Jana Potockiego r. 1607. Kościół po Dominikanach z cudownym obrazem MBoskiej; napis na podkładzie: G. Podolska Latyczów, resztki zamku i koś. po-Dominikański. 1871-1873. Rys. ołówkiem podmalowany sepią. 20,1 x 28,8 cm. Muzeum Narodowe, Kraków. III-r.a. 2991. (Teka Podole). [Katalog rysunków architektonicznych ze zbiorów Muzeum narodowego w Krakowie. 1. Rysunki Napoleona Ordy / Opracowały Zofia Kucielska i Zofia Tobiaszowa. – Warszawa: Państwowe wydawnictwo naukowe, 1975, Nr. ]