Кляштор домініканців

Храм засновано: 1546 р.

Коментар: Костел Успіння збудовано у 1546 р., відремонтовано у 1605 р. [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 497 – 500]. Костел Успіння споруджено в 1606 – 1638 рр. [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1986 г., т. 4, с. 218]. За іншими відомостями, костел збудовано в 1561 р. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 96]. Заснування кляштору пов’язують з діяльністю кам’янецького біскупа Павла Волуцького (1591 – рр.) [Ульяновський В.І. Історія церкви та релігійної думки в Україні. – К.: Либідь, 1994 р., т. 2, с. 138]. Парафіальний костел існував у 1772 р. [Litak S. Kościół łaciński w Polsce około 1772 r. – Rzym-Lublin: 1991.]. Кляштор домініканців з мурованим костелом Вознесіння діви Марії, який був одночасно і парафіальним. У головному вівтарі – чудотворний образ панни Марії. В 1832 р. кляштор скасовано, костел лишився парафїальним. Парафія діяла в 1850 р. [Źródła do dziejów rozgraniczenia diecezji łacińskich w Cesarstwie Rosyjskim w połowie 19 wieku. – Lublin: 2000, t. 1, cz. 1, s. 14].

В костелі була чудотворна ікона Богородиці. В 1648 – 1723 рр. вона була евакуйована до Львова. Ікона була коронована в 1778 р. [Гульдман В.К. Справочная книжка Подольской губернии. – Каменец-Подольский: тип.губ.правления, 1888 г., с. 450].

Кляштор закрито в 1831 р. [Крижанівський О.П., Плохій С.М. Історія церкви та релігійної думки в Україні. – К.: Либідь, 1994 р., т. 3, с. 224].

Костел 1561 р., дзвіниця 1720 р., мури та башта 14 – 18 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 96].

Костел 1561 р. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Комплекс замку і домініканського монастиря 16 – 17 ст. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].