1967 р. Історія українського мистецтва

В цей період зростає число замовців малярських робіт, пов’язаних не лише з розписами церкви, але й з оздобленням житла. Унікальним зразком фрескового живопису міського житла є розписи будинку Красовського у Львові (перша половина XVII століття) [К.Шepоцкий. Очерки по истории декоративного искусства Украины. I. Художественное убранство дома в прошлом и настоящем. К., 1914, стор. 26 – 28]. На жаль, від них збереглися тільки невеликі фрагменти. В 1910 році було відшаровано з-під тиньку фреску «Знаменіє». Другий фрагмент є, очевидно, постаттю Миколи, одного з найпопулярніших святих на Україні.

Обидва фрагменти відзначаються гарним світлотіньовим моделюванням форм, реалістичним живописним трактуванням. Микола має м’який округлий овал обличчя з добрим виразом великих карих очей. Невелика, коротко підстрижена сива борода облямовує його обличчя, що яскраво виділяється на тлі золотого німба.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 203 – 204.