2008 р. Про загрозу рукотворної руйнації Львова повідомляють президенти!

Дата: 26.12.2008

З вимогою не допустити нищення пам’яток архітектури, з яких управління охорони історичного середовища Львівської міськради планує знімати автентичні скульптури і на їхнє місце встановлювати копії, виступили спільно дві громадські організації – Товариство шанувальників Львова та Центр правових і політичних досліджень «СІМ», – про це сьогодні повідомив кореспондент ЗІКу.

Президенти Товариства шанувальників Львова, Центру правових і політичних досліджень «СІМ», благодійного фонду «Збереження історико-архітектурної спадщини Львова» звернулися з листом до голови Державної служби з питань національної спадщини, міністра регіонального розвитку і будівництва, міністра культури і туризму, президента та віце-президента Українського національного комітету ІКОМОС, начальника управління реконструкції, забудови, реставрації та збереження історичної спадщини, голови науково-методичної ради з питань реставрації та регенерації історичної забудови та начальника управління охорони культурної спадщини Львівської облдержадміністрації із вимогою розслідувати факт зняття скульптур з будинку № 3 на пл. Ринок у Львові в обхід чинного законодавства і дати оцінку діям Львівської міської ради.

Під листом підписалися президент ТШЛ д-р історичних наук, доцент Мар’яна Долинська, президент ЦППД «СІМ» Лідія Тополевська, президент БФ «Збереження історико-архітектурної спадщини Львова» Андрій Салюк, дійсний член ICOMOS України Кость Присяжний, архітектор Віра Балаж, лауреат Державної премії в галузі архітектури України Лідія Горницька, архітектор Наталія Бура, журналіст, історик, перекладач Андрій Павлишин, експерт ЦППД» СІМ» Христина Процюк, координатор моніторингової програми ЦППД «СІМ» по Львівській області Ніна Хома та інші активісти.

Текст листа подаємо у повному обсязі:

«Доводимо до Вашого відома, що рукотворна руйнація архітектурного ансамблю Львова триває і стає щораз загрозливішою.

Звертаємося до Вас з проханням не допустити знищення будинків – пам’яток архітектури, з яких Управління охорони історичного середовища планує в обхід чинного пам’яткоохоронного законодавства знімати автентичні скульптури і на їхнє місце встановлює копії, чим перевищує свої повноваження.

Навесні 2007 року було знято дві балконні симетричні фігурки путті та у листопаді того ж року – скульптурну композицію «Глорія» із фасаду будинку № 3 на площі Ринок. За словами начальника Управління охорони історичного середовища п. Лідії Онищенко-Швець, на наступний рік заплановано зняти скульптури з будинку № 31 на площі Ринок, а також розроблено програму подальшої заміни автентичної скульптури з історичних кам’яниць на копії для запобігання руйнації оригіналів. Про це зроблено неодноразові заяви у пресі та на нарадах, модерованих заступником міського голови Львова з гуманітарних питань Василем Косівим.

Однак, проектно-кошторисна документація реставрації фасаду буд. № 3 на пл. Ринок, виконана інститутом «Укрзахідпроектреставрація» (ГАП – Л. Горницька, члени творчого колективу – В. Бевз, Ю. Стріленко), не передбачала заміни скульптурного декору копіями, а планувала консерваційні заходи на об’єкті. На час демонтування скульптур Управління охорони історичного середовища не мало на це дозволу Кабінету Міністрів України.

Демонтування зробили учні Літньої школи реставрації – неліцензійної інституції, які не мали допуску до роботи на об’єкті, що є пам’яткою національного значення та за реставрацію якого перед законом відповідає ГАП. За свідченнями Л. Горницької, реставраційне завдання не містило заміни оригіналів копіями. На переконання авторитетного методиста-технолога з реставрації каменю Ю. Стріленко скульптурна композиція, що увінчувала аттик буд. № 3 на пл. Ринок, не потребувала переміщення, – її реставрацію можна було здійснювати під укриттям на об’єкті.

Архітектор В. Бевз вважає, що його авторське право було брутально порушене, внаслідок несанкціонованого втручання в реставраційний процес. Влада ж Львова за постійної нестачі бюджетних коштів на реставрацію автентики воліє чомусь освоювати мільйони гривень на виготовленні підробок. Випадок із переміщенням нерухомої пам’ятки в охоронній зоні ЮНЕСКО з буд. № 3 на пл. Ринок у Львові став прецедентом, що загрожує повторенням, коли йому не дати належної оцінки.

Згідно з пунктом 3 статті 24 Закону України «Про охорону культурної спадщини», «пам’ятку, її частини та елементи забороняється змінювати, замінювати (…) в охоронній зоні без дозволу Кабінету Міністрів України або відповідного органу охорони культурної спадщини».

Керуючись статтею № 22 Закону України «Про охорону культурної спадщини», нагадуємо, що «переміщення (перенесення) пам’ятки на інше місце допускається

як виняток у випадках, коли неможливо зберегти пам’ятку на місці,

за умови проведення комплексу наукових досліджень з вивчення та

фіксації пам’ятки (обміри, фотофіксація тощо)».

Наполягаємо, що такі роботи слід провадити суто в рамках чинного пам’яткоохоронного законодавства, керуючись пунктом 1 статті 26 Закону України «Про охорону культурної спадщини», який говорить, що «консервація, реставрація, реабілітація, музеєфікація, ремонт, пристосування пам’яток національного значення здійснюються

лише за наявності письмового дозволу центрального органу

виконавчої влади у сфері охорони культурної спадщини на підставі

погодженої з ним науково-проектної документації».

Наполягаємо також, що згідно з пунктом 2 статті 26 Закону України «Про охорону культурної спадщини» «розроблення проектів та проведення робіт з консервації, реставрації, реабілітації, музеєфікації, ремонту, пристосування пам’яток здійснюються за наявності у проектувальника та виконавця робіт ліцензій, виданих в установленому законом порядку. Розробленню проектів передує проведення необхідних

науково-дослідних робіт, у тому числі археологічних і геологічних».

З метою припинення рукотворної руйнації Львова, на підставі статті 30 Закону України «Про охорону культурної спадщини», яка говорить, що «органи охорони культурної спадщини зобов’язані заборонити будь-яку діяльність юридичних або фізичних осіб, що створює загрозу пам’ятці або порушує законодавство, державні стандарти, норми і правила у сфері охорони культурної спадщини», керуючись пунктом 7 рекомендацій Міжнародної (Краківської) хартії з охорони та реставрації архітектурно-містобудівної спадщини, що «твори монументального, декоративного та образотворчого мистецтва, які складають інтегральну частину історичної будівлі, повинні зберігатись згідно зі спеціалізованим реставраційним (реновацій ним) проектом (програмою), пов’язаним із загальним проектом», просимо розслідувати факт зняття скульптур з будинку № 3 на площі Ринок в обхід чинного законодавства і дати оцінку діям Львівської міської ради.

Текст звернення ухвалено 23 грудня 2008 на спільному засідання громадських організацій «Товариство Шанувальників Львова» та «Центр правових та політичних досліджень «СІМ».

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»