2007 р. 15 об’єктів архітектурної спадщини Львова перебувають під загрозою знищення

Дата: 11.07.2007

Туристичний маршрут історичними пам’ятками нашого міста, які перебувають під загрозою руйнування, розробили громадська організація «Центр підтримки приватної ініціативи» та управління охорони історичного середовища Львівської міської ради. Сьогодні цей проект презентували журналістам.

Найбільше занедбаних пам’яток на площі Ринок та інших вулицях історичного центру. «Проведення такого маршруту – ідея інноваційна. Ми хочемо звернути увагу туристів, представників ЗМІ, органів влади, громадських організацій на важливість збереження будівель, які можуть зникнути», – розповів Микола Чугаєвський, координатор проектів Громадської організації «Центр підтримки приватної ініціативи».

Для прогулянки зникаючими пам’ятками надруковано дві тисячі брошурок з зображенням маршруту цих місць. Екскурсії маршрутом проводитимуть професійні екскурсоводи та громадські активісти.

Начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко наголошує: «Ми мусимо привернути увагу до занедбаних споруд, адже вже зникли забудова княжого Львова багато інших пам’яток».

Розробка зазначеного маршруту є частиною ширшого проекту із захисту історико-архітектурного середовища Львова, який реалізує «Центр підтримки громадської ініціативи» за сприяння дому Свободи та Міжнародного фонду «Відродження».

Серед об’єктів «зникаючого Львова» – вісім будівель на площі Ринок, серед яких кам’яниці Гуттетерів та Шольц-Вольфовичів, палаци Корнякта та Любомирських, а також Вірменська церква, палац Семенських-Левицьких по вулиці Пекарській, будинок Бартановичів по вулиці Руській, 4 та лицарі на будинку № 10 по вулиці Валовій.

Джерело: “Львівський портал”