Різдво богородиці. Ікона сер. 17 ст.

До творчості цехового майстра, безпосередньо знайомого з західним живописом, відноситься і «Різдво богородиці» – ікона середини XVII століття з П’ятницької церкви у Львові. Композиція твору побудована з урахуванням просторовості, а взаємозв’язок об’ємно виліплених постатей має жанровий відтінок. Художник переносить подію (народження богородиці) в типову обстановку дому львівського патриція і майже документально передає інтер’єр, меблі, одяг заможного міщанина. Впливи західноєвропейського мистецтва особливо значними були в портреті, оскільки на відміну від іконопису він не мав тоді на Україні своїх розвинутих традицій, що відповідали б новим світським вимогам українського суспільства (с. 288).

Різдво богородиці. Ікона з П’ятницької церкви у Львові. Середина XVII ст. Львівський музей українського мистецтва.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 290.