2009 р. Чи стане «Цитадель» свідком «танців на кістках»?

Юлія Ліщенко

Дата: 10.12.2009

У концтаборі для військовополонених на Цитаделі протягом 1941-44 років утримували понад 284 тисячі в’язнів, з них було знищено понад 140 тисяч осіб. Про це йдеться в офіційній відповіді начальника управління Служби безпеки України у Львівській області Юрія Артюхова депутату Львівської міської ради Вірі Лясковській.

Громадськість міста цього року особливо активно обговорює подальшу долю історико-культурного ландшафтного комплексу “Цитадель”, оскільки інвестор хоче збудувати на цій території Конгрес-готель із конференц-залом, підземним паркінгом та розважальною частиною. У серпні виконком Львівської міськради прийняв рішення про підготовку міжнародного архітектурного конкурсу на проектування цього комплексу. Громадськість назвала це будівництво “танцями на кістках”.

Відбулися громадські слухання, міжнародні конференції щодо будівництва на Цитаделі, відповідно в СБУ скеровано відкритий лист. Своєю чергою, інвестор (італійська компанія) скерував запит у Генпрокуратуру України, аби з’ясувати, чи є на Цитаделі поховання військовополонених. Представник інвестора заявив: якщо там буде хоча б одне поховання, будівництва не буде. Виконком Львівської міської ради затвердив рішення, яке передбачає проведення історико-архітектурних досліджень на території Цитаделі.

“Після вивчення документальних матеріалів архівного фонду УСБУ у Львівській області з’ясувалося, що на Цитаделі німецьке військове командування на початку липня 1941 р. організувало табір для військовополонених Червоної армії “Шталаг-328”, – йдеться в офіційній відповіді начальника УСБУ у Львівській області Юрія Артюхова депутату ЛМР Вірі Лясковській.

– Табір був обгороджений колючим дротом у чотири ряди. На території містилася триповерхова будівля, в якій утримували військовополонених, табірна кухня, чотири вежі-каземати, плац, де щодня шикували полонених. Камери не опалювалися. У середині концтабору містилося багато “кліток” площею 100-200 кв.м, огороджених колючим дротом, де тримали полонених просто неба.

З липня 1941 р. у таборі утримували військовополонених Червоної армії (в т.ч. росіян, українців, євреїв та інших), з 1942 по 1944 рр. також військовополонених Франції, згодом – інтернованих італійських солдатів і офіцерів. Встановлено, що в таборі “Шталаг-328” утримувалось понад 284 тисячі в’язнів. Табірна адміністрація розстрілювала їх, поширювала серед них епідемічні захворювання, морила голодом та катувала, знищивши таким чином понад 140 тисяч осіб.

Військовополонених примушували працювати, хто не виконував норму – били. В’язні шукали харчові відходи на звалищах або вдавалися до канібалізму, за що, згідно з наказом коменданта табору, їх розстрілювали. Встановлено, що командування табору розстрілювало полонених на території табору у спеціально відведених місцях, які посилено охороняла табірна поліція, де спалювали трупи вбитих. Крім того, полонених вивозили в закритих автомобілях в Лисиничівський ліс, де потім знищували.

Харчовий раціон в’язнів табору:

– сніданок: дві склянки кавового напою та 100 г хліба з домішками тирси;