2009 р. Громадськості Львова представили концепцію освоєння Цитаделі

Дата: 24.07.2009

22 липня у Львівській міській раді відбулися громадські слухання концепції освоєння території історико-культурного ландшафтного комплексу “Цитадель” у Львові. Концепцію представляв начальник архітектурно-планувальної майстерні №2 “Містопроекту” Віталій Дубина.

В. Дубина повідомив, що відповідно до концепції пропонується зонування території історико-культурного ландшафтного комплексу “Цитадель”. Так, для північно-західної зони пропонується виключно парково-відпочинкову функцію. Книгосховище наукової бібліотеки ім. Стефаника, яке розміщене у вежі на цій території, пропонується винести. Натомість можливо влаштувати музей.

Наступна зона – північна. У ній, відповідно до концепції, розташовуються два готелі: існуючий готель Cytadel Inn, що влаштований в одній із башт, та збудувати новий п’ятизірковий – на місці бараків та гаражів. Для північно-східної зони, де зараз розташоване лучне поле та тенісні корти, пропонується зберегти спортивну функцію.

Центральна зона має зберегти свою ділову функцію. Тут розміщені офіси “Фольксбанку”, інших компаній. Проте пропонується винести з цієї території дисгармонійні будівлі та відтворити історичні укріплення. Південну зону пропонується очистити від споруд, а це – гуртівні, крамниці, майстерні, і відновити “зовнішній плац військових”. На цій території пропонується проводити у майбутньому міські свята, фестивалі.

Найбільше дискусій під час слухання точилося довкола потреби і можливості спорудження на Цитаделі п’ятизіркового готелю. Представник інвестора, генеральний директор торгової мережі “Десятка” Марат Поляков поінформував: “Пропонується збудувати п’ятизірковий готель, що відповідатиме вимогам великих готельних мереж, із концертним залом, а основне – конгрес-холом. В українців поки що такого немає. Немає й у Львові такого готелю і залу, які б дійсно перетворили Львів на суспільно-політичний, потужний економічний, культурний і мистецький центр країни.

Були попередні перемовини з мереженими операторами. Вони сказали, якщо постане такий комплекс, Львів буде включений у міжнародну систему конгресів і конференцій. Це зовсім інший, вищий рівень міжнародного туризму”.

Головним зауваженням щодо цієї концепції, яке висловлювали мешканці Львова, представники громадських організацій, було те, що у роки німецької окупації Львова на території Цитаделі був розташований концентраційний табір для військовополонених. У ньому загинуло 142 тис. вояків. Відтак це місце з етично-моральної точки зору не підходить для розваг і відпочинку, тут має бути парк і меморіал.

В. Дубина зазначив, що два готелі разом займатимуть лише 2,7 га, а це лише трохи більше 10% площі Цитаделі, тож місце для меморіалу обов’язково знайдеться. Тим часом не будувати нічого – означає залишити Цитадель в тому жахливому вигляді, в якому вона є зараз, і не здобути нічого для міста.

Важливо, що присутні члени містобудівної ради Львова відзначали потребу оголосити відкритий конкурс на проектування самого готелю, щоб він дійсно зміг стати однією з основних архітектурних домінант Львова.

Усі пропозиції були занотовані у протокол слухань, і мають бути акцептовані.