2009 р. Територію ландшафтно-архітектурної пам’ятки «Цитадель» у Львові обстежує РАС

Дата: 16.11.2009

Науково-дослідний центр Інституту археології НАН України «Рятівна археологічна служба» під керівництвом Олега Осаульчука провадить археологічне обстеження території ландшафтно-архітектурної пам’ятки «Цитадель» на тій ділянці, власник якої планує збудувати конгрес-готель, – про це сьогодні, 16 листопада повідомив кореспондент ЗІКу.

Про дії археологів на Цитаделі розповіла під час свого нинішнього брифінгу очільниця управління охорони історичного середовища Львова Лілія Онищенко-Швець. За її словами, невідомо, яким правом там щось досліджують археологи РАСу, якщо вони не мають відкритого листа на цей об’єкт, адже відкритий лист на археологічний нагляд на території Львова був тільки у колишнього працівника РАСу Володимира Шишака. А на дослідження кожного об’єкту у Львові слід мати окремого відкритого листа, як це було, наприклад, під час робіт на вул. Федорова.

Директор РАСу Олег Осаульчук так прокоментував цю ситуацію: археологи не провадять досліджень на Цитаделі, а тільки обстеження ділянки, власник якої планує спорудити конгрес-готель. Ці роботи виконують на основі Угоди із власником земельної ділянки.

Археологи мають закласти близько 10 шурфів рівномірно по всій ділянці та низку (20-50) свердловин, виконаних ручним буром.

«Обстеження дозволить з’ясувати нам характер археологічних нашарувань та виявити сліди можливих поховань в’язнів концтабору. Про масові поховання часів Другої світової війни є тільки розповіді, не підтверджені чітко документами. Натомість щодо давніших археологічних об’єктів, то відомо, що на Цитаделі існувало дохристиянське капище, а у XIX ст тут було знайдено уламок поганського ідола.

Що ж до дозвільної документації на провадження таких робіт, то чудово, що в управлінні охорони історичного середовища Львова так добре знають нашу кадрову ситуацію, але, зауважу, не досконало, і до того ж забули, що іще навесні ми подали в управління свій дозвіл на право археологічної експертизи та досліджень, виданий Державною службою з питань національної культурної спадщини Міністерства культури і туризму України, і власне на основі цього документу, УОІС і надсилає нам запрошення на експертизу!», – сказав Олег Осаульчук.

Довідка ЗІКу. Львівська цитадель площею майже 30 гектарів розташована на горі, що є однією з ландшафтних домінант Львова і має унікальне природне, історичне та рекреаційне значення. Тут збереглися археологічні об’єкти дохристиянського періоду та фортифікаційні споруди цілісного оборонного комплексу середини ХІХ ст.

У роки другої світової війни на Цитаделі був концтабір, де замордовано близько 140 тис. людей: росіян, євреїв, італійців, бельгійців, французів. Але архітектурні очільники Львова та «батьки міста» лобіюють забудову Львівської цитаделі, зокрема вони підтримують спорудження там конгрес-готелю із оглядовим майданчиком на вершечку, розважальним комплексом унизу, багаторівневим підземним паркінгом на 1260 авт, концертним залом на 1500 місць, фестивальним полем, підземним фунікулером від Стефаника та грандіозними сходами на кшталт Потьомкінських в Одесі.

Концепцію освоєння території Цитаделі розробив ДІ «Містопроект» на замовлення інвестора -ТзОВ «Інвестбуд», президент якого Юхим Поляков обіцяє залучити до будівництва італійські інвестиції.22 липня у Львівській міськраді відбулися громадські слухання проекту конгрес-готелю на Цитаделі, де лунало чимало голосів проти наруги над пам’яткою та пам’яттю закатованих у концтаборі.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»