2011 р. “Пам’ять” ініціює мілітарний музей у львівській Цитаделі

До постійної депутатської комісії з культури Львівської міської ради звернувся керівник Товариства пошуку жертв війни “Пам’ять” Любомир Горбач з ініціативою створити військовий музей періоду Першої світової війни, ЗУНР та Другої світової війни у Малій Максиміліанській вежі № 3 львівської Цитаделі.

Любомир Горбач і Товариство пошуку жертв війни «Пам’ять» 12 листопада об 11.00 на території фортифікаційного комплексу «Цитадель» (вул. Грабовського 11) збирає громадське слухання щодо облаштування на території Цитаделі, а саме Малої Максиміліанської вежі № 3 як військового музею. А від 12.00 представники громадських організацій розпочнуть прибирання території вежі та довколишньої території від сміття.

На відзначення 93-ої річниці створення Західноукраїнської Народної Республіки у неділю, 13 листопада, від 15:00 до 16:30 у лісопарку довкола Цитаделі, а саме Малої Максиміліанської вежі № 3 відтворюватимуть військово-історичне дійство – бій за Цитадель між Січовими Стрільцями та польським військом. При цьому буде задіяна зброя і одяг 1918 року.

Нагадаємо, зруйнована у 1939 році прямим попаданням німецької авіабомби Мала Максиміліанська вежа № 3 є однієою з чотирьох веж Цитаделі (пізня інтерпретація артилерійських веж системи Монталамберга) – дві більших з внутрішнім діаметром 36 м розміщені на північ від казарм, а дві менших з внутрішнім діаметром 18 м стоять із південного боку. У великих вежах розташовані фондосховище Львівської наукової бібліотеки ім. В. Стефаника НАН України та готель «Цитадель-Інн», а Мала Максиміліанська вежа № 4 перебуває в стадії реставрації і є у приватній власності.

Мала Максиміліанська вежа № 3, споруджена на Пелчинській горі невідомим архітектором у 1852-1854 рр, є двоярусною казематною артилерійською вежею з підвальним приміщенням та пласкою терасою, увінчаною кренеляжем з мешикулями. В плані правильний 9-гранник, з круглим стрижнем із забіжними сходами у центральній осі.

Збудована з червоної нетинькованої цегли. Основне призначення – оборона південного крила Цитаделі і головної евакуаційної брами, розміщеної у південному обвалуванні фортеці. До сьогодні вежа стоїть із великими проломами і тріщинами у стінах. У цих руїнах Товариство пошуку жертв війни «Пам’ять» знімало сцени спогадів січових стрільців із прологу до фільму «Бій за гору Маківку».

«Західна інформаційна корпорація»