2009 р. У Львові на місці колишнього концтабору збудують висотний готель та розважальний…

2009 р. У Львові на місці колишнього концтабору збудують висотний готель та розважальний комплекс?

Дата: 21.07.2009

22 липня у Львівській міській раді відбудуться громадські слухання проекту конгрес-готелю на Цитаделі.

Проект будівництва на Цитаделі, який має містобудівне та історикомістобудівне обґрунтування, уже обговорили на консультативній раді управління охорони історичного середовища Львова та на містобудівній раді. Концепцію освоєння території Цитаделі розробив ДІ «Містопроект»на замовлення інвестора -ТзОВ «Інвестбуд», президент якого Юхим Поляков обіцяє залучити до будівництва італійські інвестиції.

Багатоповерховий готель із оглядовим майданчиком на вершечку передбачає розважальний комплекс, паркінг на 1260 авт, концертний зал на 1500 місць, фестивальне поле, багаторівневі підземні паркінги, підземний фунікулер із від Стефаника та грандіозні сходи на кшталт Потьмкінських в Одесі.

Нагадаємо, Цитадель площею майже 30 гектарів розташована на горі, що є однією з ландшафтних домінант Львова і має унікальне природне, історичне та рекреаційне значення. Тут збереглися археологічні об’єкти дохристиянського періоду та фортифікаційні споруди цілісного оборонного комплексу середини ХІХ ст. У роки другої світової війни на Цитаделі був концтабір, де замордовано близько 140 тис. людей: росіян, євреїв, італійців, бельгійців, французів.

Тому, перш ніж львівська громада збереться на обговорення цього проекту, ЗІК вирішив подати їй до морально-етичних роздумів інформацію про цей замовчуваний факт. Дані про концтабір військовополонених узяті із дослідження «Львівська цитадель» Тараса Піняжка, розділ з якого розміщений на сайті колишнього директора Національного музею у Львові Олександра Хохуліна.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»