2007 р. “Місто під ноги. Закон теж”

Мирослава Іваник

Дата: 05.07.2007

У порядок денний останньої перед канікулами сесії Львівської міської ради, яка відбудеться сьогодні, потрапило питання “Про затвердження ТзОВ “АрхіБуд” проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки на вул. О. Довбуша, 15 у м. Львові”. Це сталося, незважаючи на низку публікацій у засобах масової інформації про незаконність будівництва житла на цій ділянці та попри численні протести громадськості.

На ділянці площею 2,9 га в межах регіонального ландшафтного парку “Знесіння” ТзОВ “АрхіБуд” має намір звести елітне житло для заможних львів’ян. За попередніми планами, там будуть чотириповерхові житлові секції, в нижніх ярусах – гаражі, а у верхніх – житлові приміщення, що заскленими лоджіями виходитимуть у парк. Загалом буде 68 квартир. Передбачено також висячі сади, озера, сауни, тренажерні зали, спортмайданчики тощо.

ТзОВ “АрхіБуд” вже пройшло першу ухвалу сесії 1 березня 2007 року. Міські депутати погодили місце розташування ділянки та дали дозвіл на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 2,945 га на вул. О. Довбуша, 15 в оренду терміном на десять років “для будівництва об’єктів архітектурної діяльності”. Тепер депутатам пропонують проголосувати другу ухвалу про затвердження ТзОВ “АрхіБуд” проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

Натомість усі експерти одностайно запевняють: споруджувати житлові будинки на цій території не можна. Передусім вона належить до території парку та має статус об’єкта природоохоронного фонду. Вона є зоною стаціонарної рекреації регіонального ландшафтного парку, а не зоною постійного проживання людей. Зводити житлові будинки там заборонено!

Водночас, згідно з Історико-архітектурним опорним планом Львова, це територія охорони природного ландшафту, яку можна використовувати лише для рекреаційних функцій. Що більше, ділянка, яку хочуть забудувати, розташована в межах ансамблю історичного центру, внесеного до Списку світової спадщини ЮНЕСКО.

До речі, ця територія важлива не лише як паркова, а й як історична зона. Тут досі не проводили археологічних розкопок, але, за припущеннями істориків, саме на цьому місті можна віднайти “Львів до Львова”. Тобто докази існування міста до 1256 року. На думку Юрія Лукомського, заступника директора Археологічно-архітектурної служби міста Львова, ця ділянка, безперечно, дуже цікава з погляду археології.

– Там може бути частина давнього поселення, залишки якихось споруд. Зрештою, ми досі не знаємо, де був Львів князя Лева. Він може бути і там, – говорить Юрій Лукомський.

Фахівці зі сфери археології та архітектури однозначні: поки не проведуть археологічних розкопок і не з’ясують, що саме під землею, взагалі не можна говорити, чи можна щось будувати на цій ділянці. Тим паче, не можна планувати конкретне будівництво.

Перед тим, як ухвалювати якісь рішення щодо ділянки, розташованої в межах історичного ареалу, депутати мали б ознайомитися з певним чином опрацьованими та погодженими у відповідному порядку містобудівним та історико-містобудівним обґрунтуваннями. Однак першу ухвалу винесли без розгляду таких документів.

Здається, так само буде з другою, оскільки, за словами Лілії Онищенко, начальника управління охорони історичного середовища Львівської міської ради, вона не погоджувала цих обґрунтувань. А погодження управління тут обов’язкове. Та навіть погоджені обґрунтування не надто спростять життя ТзОВ “АрхіБуд”.

Якщо згідно з містобудівним обґрунтуванням, яке розробляв приватний архітектор Базюк, на цій ділянці можна будувати житло, то відповідно до історико-містобудівного обґрунтування, яке розробив інститут “Укрзахідпроектреставрація”, тут можуть бути будівлі лише з рекреаційними функціями.

– У мене немає підстав не погодити історико-містобудівного обґрунтування. Наразі до мене ще не зверталися із цим питанням. Проте згідно з ним, там можуть бути будівлі рекреаційного призначення, а не житло, – стверджує Лілія Онищенко.

Свою позицію висловили й громадські організації. Вони категорично проти забудови “Знесіння”. На думку представників Львівського представництва Громадянської Мережі “Опора”, якщо дозволити будівельникам таким чином втрутитись у частину зеленої зони Львова – парк “Знесіння”, це може стати першим кроком до масової забудови парків міста житловими будинками, їхнього огороджування й обмеження доступу мешканців до місць відпочинку. Категорично проти цього будівництва й представники Громадського форум Львова.

– Це паркова зона, а в парку не може бути будівництва, яке не відповідає рекреаційному призначенню. Що більше, ця ділянка знаходиться в межах історичного ансамблю міста. Ми розуміємо, цю територію треба освоювати, але це повинно відбуватися в межах закону. А закон ставить чіткі обмеження для паркової зони, – говорить координатор ГФЛ Олег Мацех.

За словами пана Мацеха, вчора ГФЛ подав офіційні звернення до всіх виконавчих органів місцевої влади, в якому висловив свою позицію. Окрім цього, надіслав звернення до прокурора міста щодо використання ділянки в парку не за призначенням і спроби незаконного будівництва житлового призначення в парковій зоні. Ба більше, члени ГФЛ заявляють: якщо ухвалу таки винесуть, вони домагатимуться відкликання депутатів міської ради та міського голови.

– Ми намагалися зняти це питання з порядку денного усіма можливими законними шляхами. Але якщо ухвалу таки винесуть, почнемо кампанію відкликання депутатів Львівської міської ради та міського голови Львова як таких, які відстоюють не інтереси громади, а лише власні, – заявив Олег Мацех.

Проте депутати Львівської міської ради не звертають уваги на незаконність житлового будівництва на цій території та протести громадськості. Натомість виразним є лобіювання цього питання з боку певних депутатів, що підтвердила Тетяна Крушельницька, член депутатської комісії природокористування, охорони довкілля та благоустрою.

– Колеги-депутати не просто лобіюють це питання, вони чинять тиск на інших депутатів. У нашій комісії теж є такі сили.

До речі, фірму-забудовника – ТзОВ “Архібуд” – пов’язують із діяльністю депутата міської ради Михайла Мужилівського (фракція БЮТ, – “Газета”).

Крім цього, під час консультативної ради при управлінні охорони історичного середовища питання будівництва житлових будинків на цій ділянці активно відстоював Василь Павлюк, голова фракції “Свобода” у Львівській міській раді, член депутатської комісії архітектури, містобудування та охорони історичного середовища.

Одна з версій, чому “Свобода” так активно підтримує справу – простий обмін між фракціями. За словами Олександра Молодого, члена Громадського форуму Львова, є домовленість, за якою “Свобода” голосує за питання, яке потрібне БЮТ, а БЮТ – за те, що на користь “Свободі”.

Крім цього, як розповів “Газеті” пан Молодий, є ще одна домовленість: депутати фракції БЮТ голосують за призначення заступників міського голови, а Андрій Садовий не має нічого проти винесення ухвали щодо ділянки на Довбуша, 15.

– Нині практично всі питання проходять завдяки таким обмінам, – стверджує Олександр Молодий.

Як стало відомо “Газеті”, питанням ділянки на вул. Довбуша зацікавилися не лише в коридорах Ратуші. Значний тиск чинять і на працівників парку “Знесіння”. За словами його директора Олеся Завадовича, який виступив проти житлового будівництва на території парку, його активно переконують підписати акт узгодження межі.

– Нас наполегливо просять зробити це. Приходять від імені ТзОВ “АрхіБуд” по декілька разів на день, постійно телефонують. Але маємо певні претензії до цього акта й не можемо погодити його.

За словами Софії Ванькович, менеджера парку “Знесіння” та приватного адвоката, акт узгодження межі є частиною технічної документації, яка потрібна для того, щоб сесія винесла ухвалу. Те, що його не підписали, свідчить – необхідної технічної документації не підготовлено.

– Ми не маємо достатньо інформації щодо відведення цієї ділянки. Нам не дають інформації, яку просимо. Працівники парку не підписали акта узгодження межі, оскільки існує невідповідність в ухвалах сесії міської ради: 2001 року міська рада взяла на себе зобов’язання всі вільні ділянки віддавати в користування парку, а 2007 року закріпила вже згадану ділянку за ТзОВ “АрхіБуд” як власником будівель.

Нам незрозуміло ще одне: на цій ділянці є два стаціонарні об’єкти загальною площею 40 квадратних метрів. Незрозуміло, чому і на підставі чого міська рада закріпила за “АрхіБудом” майже 3 га землі, – говорить Софія Ванькович.

Джерело: “