Житловий будинок (№ 6)

Розмір зображення: 600:800 піксел

Житловий будинок 19 ст. (Вірменська, 21) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 48].

Жилий будинок 19 ст. (Вірменська, 21) [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною держави” № 442 від 6.09.1979 р.].

Житловий будинок 17 – 19 ст. (Вірменська, № 21) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

На плані Львова будинок має адресу Друкарська, 6. Будинок належав Антоніні Кобервайн, в 1810-х роках оздоблений рельєфами роботи .

ЖИЛОЙ ДОМ, XVII в. (ул. Армянская, 21). Значительно перестроен в XIX в. Скульптурный декор фасада первой половины XIX в. принадлежит резцу Г. Витвера. Кирпичный, гладко оштукатуренный, трехэтажный. Его фасад украшает фриз над вторым этапом. Под окнами второго этажа – вставки-рельефы. [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1985 г., т. 3, с. 21].

Під № 6 за Польщі був торговий дім “Польмет”, перукарня Штокеля та гуртовня шкір Зайфельда, нині – Товариство української мови ім. Т. Шевченка “Просвіта” Львівської обласної ради, на честь чого 1988 року встановили меморіальну таблицю. Також у цьому будинку обладнали інтернет-кафе та комп’ютерну студію “Ніка”. У житловому будинку № 9 за польських часів був магазин електротехнічних товарів Мюльштайна, 2006 року в ньому завершили капітальний ремонт.

Джерело: “”, 8 грудня 2006 року, № 55 (55)