2008 р. Музею Б.-І. Антоничу у Львові не буде

Дата: 06.10.2008. Музею Б.-І. Антоничу у Львові не буде: влада продала будинок, де він мешкав

На Янівському цвинтарі учора, 5 жовтня, у 99 річницю від дня народження великого українського поета Богдана-Ігоря Антонича, біля могили поета відбулися заходи із вшанування його пам’яті.

Як розповів один із організаторів заходів, директор видавництва «Каменяр» Дмитро Сапіга, цьогоріч усі нарешті змогли зібратися біля відновленого пам’ятника на могили великого поета, яка свого часу була зруйнована вандалами. Пам’ятник, який створила Теодозія Бриж, знову постав у своїй красі завдяки старанням лауреата Національної премії імені Тараса Шевченка Євгена Безніска. До цього також долучився ще один Шевченківський лауреат Роман Лубківський. Про це сьогодні, 6 жовтня, повідомив кореспондент ЗІКу.

Отець Андрій із церкви Св. Андрія освятив відновлений пам’ятник, відслужив панахиду, у якій взяли участь представники інтелігенції нашого міста: поети, письменники, викладачі, книговидавці, науковці. Серед них Роман Лубківський, Ігор Калинець, Євген Безніско, голова Асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Львівщини Михайло Ватуляк, голова Львівського товариства «Україна і світ» Богдан Якимович, професор Львівського НУ ім. І. Франка Михайло Гнатюк, поетеса Марія Людкевич та інші.

У своїх виступах присутні віддали належне генієві Богдана-Ігоря Антонича, його значенню для української літератури, відзначили його здатність вивести поезію на світовий рівень. Порушувалося питання підготовки до гідного вшанування столітнього ювілею від дня народження поета.

З гіркотою розповідав Ігор Калинець про те, що приміщення будинку на вул. Городоцькій, де колись проживав Богдан-Ігор Антонич, а останнім часом містилася книгарня «Транспортна книга», і де планувалося відкрити музей поета, міська влада нещодавно продала, незважаючи на те, що там встановлена меморіальна дошка поета.

Крім того, згадувалося, що варто прислухатися до пропозиції, яку подало видавництво «Каменяр» ще десять років тому, про встановлення пам’ятника Богданові-Ігорю Антоничу на розі вулиці Ярослава Мудрого – Городоцькій, біля будинку, де жив поет.

Йшлося про створення музею у колишній садибі батьків Богдана-Ігоря Антонича поблизу Судової Вишні у Городоцькому районі. Також необхідно зберегти садибу і у с. Новоселиця на території Польщі, де народився поет.

Над цими та над багатьма іншими питання слід попрацювати під час підготовки до столітнього ювілею аби гідно вшанувати пам’ять про великого українського поета.