2009 р. Влада Львова поперла на єврейський середньовічний квартал важкою технікою

Дата: 17.11.2009

Іще одне незаконне втручання в історичне середовище Львова трапилося нині на парному боці вул І. Федорова, де трактор механізованим способом вибирає історичний культурний шар. Про це із посиланням на директора Рятівної археологічної служби Олега Осаульчука сьогодні, 17 листопада, повідомив кореспондент ЗІКу.

Те, що у середньовічному єврейському кварталі, де були свого часу розташовані синагога, міква та навчальний заклад, нині вранці з’явилася важка техніка, завданням якої є копання шурфів для геологічних досліджень, можна розцінити як незаконні дії, а в моральному плані – як варварство.

З’ясувати, що робить важка техніка там, де копати можна тільки лопатами і під археологічним наглядом, вийшли знаний львівський археолог архітектури Юрій Лукомський, під керівництвом якого кілька років тому провадилися археологічні дослідження на згаданій ділянці, та директор РАСу Олег Осаульчук. Вони з’ясували, що техніка належить геотехнічній експертизі, представники якої покликаються на дозвіл, виданий керівником ЛКП ААС Олесем Криськивим. Олег Осаульчук сьогодні ж поставить до відома очільницю управління охорони історичного середовища Лілію Онищенко-Швець про незаконні роботи на ділянці, де право нагляду згідно з відкритим листом має РАС.

Присутність важкої техніки на ділянці, де дослідження провадять археологи, неприпустима. І хоч присоромлені геотехніки запевнили, що заберуть трактор і копатимуть лопатами, все одно їхні дії мають провадитися під наглядом археологів.

Нагадаємо, мова йде про ділянку, оренду якої на 49 років у жовтні 2007 р. компанія «Українські інвестиційні системи» придбала за 19 млн грн для будівництва фешенебельного 5-зіркового готелю по обидва боки вулиці. Незважаючи на обіцянки спорудити готель за два роки, фірма не спромоглася навіть оплатити повномасштабних археологічних досліджень, чим зарекомендувала себе як неспроможного інвестора.

Однак за діяльністю цієї непримітної фірми у Львові стоять інтереси мера Андрія Садового. Відтак він усіляко протегує «Українським інвестиційним системам», допомігши збільшити втричі їхню ділянку, і не зупиняється навіть перед законом, який забороняє нелегітимні земляні роботи.

«Ті кошти, які вимагають археологічні служби на свої дослідження, справляють таке враження, що ми знаходимося в Англії, чи Франції, – тому що в нас ціни дорожчі на ці всі процеси», – кинув камінь у город археологів незадоволений міський голова. «Я маю великий жаль до археологів, що вони не підходять з розумінням про потребу для міста такого якісного готелю. У мене буде окрема розмова із львівськими археологами, ми це питання врегулюємо», – запевнив три тижні тому Андрій Садовий, але вкотре знову збрехав.

Тому ситуація залишається нелегітимною. Склад, порядок розроблення та погодження проектної документації для будівництва, пропоновані границі забудови охоплюють внутрішні території кварталу, ігноруючи при цьому первісне історичне розпланування. Передбачено інтенсивну санацію внутрішньоквартальної забудови, що суперечить пам’ятко-охоронному законодавству України. Оскільки історична забудова з боку вулиць Староєврейської та Сербської у своїй більшості включена у перелік пам’яток архітектури, пропоноване рішення передбачає агресивне втручання в об’ємно-просторову структуру кварталу, що означає цілковите її знищення.

Окрім пам’яткоохоронного аспекту справа обростає іще й політичним сенсом: рішення знищити єврейський квартал Львова (1383 р.) вважають умисним кроком на затирання останніх слідів єврейської присутності у Львові.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»