2010 р. Мінус два поверхи ЮНЕСКО

Мар’яна Вербовська

Дата: 04.08.2010

Держкультурспадщина заявляє, що не погоджувала розбір будинку на Федорова, пам’ятки архітектури XVI – XIX століть, що незабаром планують облаштувати під готель. Згідно із проектною документацією підрядники зобов’язувалися вивести будинок з аварійного стану. Натомість рятувальні роботи призвели до того, що від будинку залишилося…два поверхи з чотирьох.

Нині на території, що має подвійний охоронний статус – Державного історико-архітектурного заповідника і входить до переліку культурної спадщини ЮНЕСКО, точаться дебати з приводу того, хто винен, що будинок розклали на каміння. Фахівці розділилися на два табори. Одні стверджують, що всі роботи проведені в межах норми, інші – що чиновники заплющують очі на зухвальство інвестора.

– Ми попередньо мали низку зауважень до підрядника, згідно з проектом вони зобов’язувалися укріпляти частини будинку, але робили це неналежно, з певними відхиленнями, – коментує “Пошті” Лілія Онищенко, начальник управління охорони історичого середовища ЛМР. – Те, що зараз спостерігаємо, називається виведенням будинку з аварійного стану. Це не розбирання, а роботи, які визначені проектною документацією. Згідно з проектом підрядники мали ліквідувати аварійний стан будинку до рівня другого поверху. Зараз на цій території проводять археологічні роботи.

Попри слова чиновниці, Василь Петрик, доцент кафедри реставрації та реконструкції архітектурних комплексів НУ “Львівська політехніка”, заявляє, що будинок частково розібрали. Найбільшою проблемою процесу з майбутнім готелем він називає засекреченість. Проектну документацію не показували ані громаді міста, ані експертам. У великій таємниці розпочали й розбирати будівлю. Але коли йде мова про об’єкт соціального значення – будинок на вул. Федорова, 28, – то обговорення повинно бути обов’язковим…

– Найімовірніше підрядника оштрафують, якщо, звісно, буде подання від відповідного органу охорони культурної спадщини. Була грубо порушена документація, підрядники розібрали склепіння, після чого вже навесні були звернення до ІКОМОСУ. Реакції державних органів не було, реагували тільки журналісти, – пояснює ситуацію Василь Петрик. – Натомість працівники Держархбудконтролю, які здійснюють авторський нагляд за проектом, не виявили своєчасно відхилення від проектної документації.

Василь Петрик стверджує, що міське управління охорони історичного середовища та управління архітектури порушили законодавство. Ба більше, міські чиновники бачили те, що відбувається на вул. Федорова, однак не зупинили інвестора!

Натомість Юрій Криворучко, начальник управління архітектури ЛРМ, стверджує – слідкувати ж за перебігом робіт мали спеціальні служби райадміністрації. Управління лише затверджує проектну документацію, а в ній про розбирання будинку не йшлося. Інакше її просто не затвердили б…

Поки точаться суперечки з приводу того, хто не вберіг будинок, у зв’язку з завершенням “підготовчих робіт” на вул. Федорова, 23, 28, підрядник ТОВ “Українські інвестиційні системи” звернувся до Державної архітектурно-будівельної інспекції Мінрегіонбуду з проханням надати дозвіл на початок будівництва готельного комплексу на ділянках на вул. І. Федорова, 23, 28, з реставрацією та пристосуванням будинку № 28 під готель.

За результатами розгляду наданих замовником заяви та документів, інформує Олександр Бондаренко, начальник Державної архітектурно-будівельної інспекції, прийнято рішення від 20 червня цього року відмовити у видачі дозволу.

Ще одним предметом для дискусій може бути майбутній вигляд готелю на Федорова. Експерти вже закидали ескізному проекту недоречність в історичній частині міста.

Джерело: “Львівська пошта”