2010 р. У Львові під час розкопок знайдено унікальні водозбірники з дерева

Дата: 19.08.2010

У Львові під час розкопок на території між вул. Сербською та вул. Федорова на місці майбутнього будівництва готелю археологи знайшли три дерев’яні водозбірники XV-XVI століття. Окрім цього, археологи знайшли ще фрагменти споруд, унікальне плетення з лози, монети, значну кількість кераміки, фрагменти шкіри, один з яких прикрашений тисненням з образами Адама і Єви й дерева, а також фрагменти ножів та дерев’яної сопілки. Про це 18 серпня на прес-конференції повідомив директор «Рятівної археологічної служби» Інституту археології НАН України Олег Осаульчук.

“Три дерев’яні водозбірники XV-XVI ст. знайшли під час розкопок на місці майбутнього готелю. Один з них у дуже хорошому стані, він викладений з брусів 2х2 м. Ми пропонували інвестору залишити хоча б його. Та наразі не можемо сказати, що він на це погодився. – зазначив керівник археологічної експедиції Остап Лазурко. – Учора ми також знайшли коловий вал, яким тягнули воду, і фрагмент коромисла. Біля водозбірника – велика діжка, яка, ймовірно, використовувалася для переливання води. Інші два водозбірники на початках також могли використовуватися для питної води, а пізніше їх використовували, швидше, як туалети чи смітники”.

Також, за його словами, археологи виявили ще три господарські споруди. “Це умовна назва, ми не можемо повністю дослідити, адже вони виходять за межі розкопок. Так само знайшли ще дві бочки для збереження води. Найдавніший об’єкт – це господарська яма XIV ст. Також знайшли плетення з лози площею 8 кв м. спершу думали, що це кошик, але він завеликий. Нам ще не траплялися схожі знахідки , тому ми не знаємо що це було. Ймовірно, що це був якийсь настил. На жаль, його зберегти не вдалося через крихку конструкцію”, – розповів Остап Лазурко.

З інших знахідок – значна кількість керамічних матеріалів, цікава колекція монет XVI ст, фрагменти зі шкіри, які мають тиснення і орнамент, на одному з них можна побачити зображення чоловіка і жінку й дерево, найочевидніше, що це зображення Адама і Єви. Цю річ, каже археолог, могли використовувати як чохол. Водночас, цікавою знахідкою є музичні інструменти, а саме сопілка з шару XVI ст. Також колекція поповнилася фрагментами ножів, скла.

Як зазначив ZAXID.NET Остап Лазурко всі ці речі, після описів археологів і відповідної консервації, передадуть у Винницький краєзнавчий музей (м. Винники).

“Ця ділянка належить до дерев’яного Львова. Якби тут був кам’яний Львів, ми б могли побачити парцеляцію будинків. Тут її не має – парцеляції не існувало, значить був інший характер цієї забудови. Це вносить великі корективи в планоустрій міста”, – розповів Остап Лазурко.

Найбільшою турботою та переживанням археологів є те, що було б добре вмовити інвестора зберегти хоча б один знайдений водозбірник, адже це унікальний водозбірник, “який ми пропонуватимемо для консервації і подальшого експонування, тому що в такому чудовому стані нам вони ще не траплялися”. “Водозбірники – непоодинокі знахідки. Вони траплялися під час будівництва готелю “Вінтаж” на Староєврейській, і під готелем “Леополіс”, також на вул. Краківській, але, на жаль, їх не дають досліджувати, а просто заливають бетоном, бо інвесторам не до цього”, – розповів Остап Лазурко.

Як зазначив Олег Осаульчук, згідно з умовами договору, 20 серпня археологічні дослідження на цій ділянці будуть припинені.

Нагадаємо, розкопки на місці майбутнього готелю (вулиці Федорова та Сербська) тривають вже третій рік поспіль. Їхні результати дозволили суттєво розширити знання дослідників про середньовічну історію Львова.