Ікона Теребовлянської Богородиці

25 червня 2001 року було короновано ікону Теребовлянської Богородиці для кафедрального собору св. Юра. Літургійний акт коронування здійснив Папа Іван Павло ІІ.

1663 року в судовій книзі міста Теребовлі під присягою засвідчено, що у четвер і в суботу перед Великоднем ікона Богородиці плакала у церкві заснованого після 1600 року Преображенського монастиря. 1673 року львівський єпископ Йосип Шумлянський (1676-1708) переніс ікону до собору св. Юра у спеціально збудовану каплицю, запросив монахів для догляду за нею та заснував для цього окремий фонд. У заповіті владики Й. Шумлянського записано, щоб образ Найсвятішої Діви «залишався навічно на тому ж місці зі всіма сріблами, прикрасами і апаратами» і щоб фундації його ніхто не порушував. Так і сталося.