Пам’ятник Івану Федорову

Розмір зображення: 600:800 піксел

Пам’ятник Івану Федорову (бл.1510 – 1583), засновнику українського книгодрукування, споруджено в 1977 р. перед королівським арсеналом (скульптори В.Борисенко, В.Подольський, архітектор А.Консулов) [Львов: атлас туриста. – М.: 1989 г., с. 52].

1975 року на вулиці Підвальній, з огляду на спорудження пам’ятника українському першодрукареві Івану Федорову, знесли невеличкий сквер перед Успенською церквою, де росли акації, бузок, були клумби з квітами та лавочки. Після ґрунтовних земляних робіт тут виявили залишки оборонних укріплень середньовічного Львова, які залишили доступними для оглядання. Під час реконструкції 1977 року на площі перед Волоською церквою розібрали металеву огорожу на кам’яному підмурівку кінця ХІХ століття, яка відділяла храм від вулиць Підвальної та Руської. 1977-го перед будівлею Королівського арсеналу встановили пам’ятник українському першодрукареві Іванові Федорову авторства скульпторів В. Борисенка та В. Подольського (архітектор – А. Консулов).

На межі ХХ і ХХІ століть виникла серйозна полеміка довкола того, що величина пам’ятника радянської епохи не відповідає архітектурному середовищу одного з найгарніших куточків Львова та дисонує із середньовічним стилем площі. У міській раді з’явилося потужне лобі, яке ставило за мету винесення ухвали про перенесення пам’ятника Федорову на вулицю Володимира Великого та встановлення його перед Будинком преси. Втім ця кампанія так нічим і не закінчилася.

На площі навколо пам’ятника з 1990-х років працює букіністичний базар. Неодноразові спроби міської влади закрити його нічого не дали, оскільки продавці старих книг, розкладених просто на бруківці чи на розкладачках, вважають своїм заступником власне українського першодрукаря.

Джерело: “”, 23 лютого, 2007 року, № 32 (102)