Житловий будинок (№ 12)

Розмір зображення: 600:800 піксел

Жилий будинок 17 – 19 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною держави” № 442 від 6.09.1979 р.].

Житловий будинок поч. 19 ст. (№ 12) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

ЖИЛОЙ ДОМ, XVII в. (ул. Народной гвардии им. И. Франко, 12). Перестроен в XIX архитекторами М. Виняжем и Р. Реймером. Фасад украшают рельефы, исполненные в первой половине XIX в. скульпторами Г. Витвером и А. Шимзером.

Кирпичный, трехэтажный, с узким трехоконным фасадом, гладко оштукатуренным. Над первым этажом лепкой фриз. А над вторым размещены вставки с растительными мотивами, [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1985 г., т. 3, с. 36 – 37].

В будинку № 12 на початку ХХ століття був знаний у Львові ресторан Нафтули Тепфера, який відвідували політичні та мистецькі вершки тогочасного Львова. Син Тепфера Михайло був надзвичайно яскравою й непересічною людиною: музикознавцем, музичним критиком, мемуаристом, меценатом, який матеріально підтримував багатьох молодих митців, зокрема українського художника Івана Труша. Тепфер, виїхавши до Вроцлава, подарував свою колекцію картин львівським музеям.

1 жовтня 2002 року на Шевській, № 12 стався обвал внутрішнього перекриття будинку, постраждали двоє мешканців-пенсіонерів, яких довелося госпіталізувати. Це був перший випадок обвалу житлового будинку у Львові за нових часів. Далі почали валитися будинки північної сторони вулиці, їх поставили на тривалий капремонт. Реставрація будинків № № 14 і 16 наближається до завершення, а будинок № 12 потребує ще багато роботи.

Джерело: “”, 24 листопада 2006 року, № 45 (45)