Житловий будинок (№ 14)

Розмір зображення: 600:800 піксел

Жилий будинок 19 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною держави” № 442 від 6.09.1979 р.].

Житловий будинок 18 ст., 1878 р. (№ 14) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

ЖИЛОЙ ДОМ. XVII в. (ул. Народной Гвардии им. И. Франко, 14). Перестраивался в конце XIX-начале XX вв. по проекту архитекторов М. Фехтера, Я. Кроха, С. Реймера. Кирпичный, вытянутый в плане, с внутренним двориком и соединенным с основным зданием флигелем. Трехэтажный гладкий оштукатуренный фасад завершен аттиком и развитым карнизом с модульонами. Его оживляют горизонтальные пояски и оконные обрамления. [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1985 г., т. 3, с. 37 – 38].

У житловому будинку № 14 за польських часів був меблевий магазин Кіршнера та магазин ламп і порцеляни Мнекеса, а за радянських – салон замовлень продторгу, бутербродна, а потім до кінця 1990-х кафе. В житловому будинку № 16 за Польщі була торгівля папером Шаффа та меблевий магазин Юзефа Гермеліна, у 1950-х тут ремонтували ваги та вимірювальні прилади.

Джерело: “”, 24 листопада 2006 року, № 45 (45)