2010 р. Виселення фондів Бібліотеки Стефаника у Львові має бути законним, інакше книгозбірня…

2010 р. Виселення фондів Бібліотеки Стефаника у Львові має бути законним, інакше книгозбірня оскаржуватиме дії в Генпрокуратурі

Дата: 09.07.2010

Генеральний директор Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника, член-кореспондент НАН України Мирослав Романюк подав звернення депутатам Львівської міської ради з приводу виселення фондів книгозбірні з приміщення костелу єзуїтів. Про це повідомив 8 липня кореспондент ЗІКу.

За словами М. Романюка, бібліотека є другою в Україні за обсягом фондів та зберігає понад 8 млн одиниць літератури та науково цінних видань. На жаль, усі діючі приміщення бібліотеки перевантажені фондами у 4-6 разів, вони не відповідають вимогам щодо зберігання унікальних збірок і колекцій, які постановою КМУ віднесені до наукових об’єктів, які становлять національне надбання і не можуть бути відтворені у разі їх втрати, а це близько 3,8 млн документів.

Також на сьогодні не вирішена проблема забезпечення охоронності і зберігання фондів, які знаходяться у костелі єзуїтів. Станом на початок року тут зберігаються ще близько 2 млн одиниць фондів, у тому числі резервний та діючий фонди, якими бібліотека обслуговує читачів.

Гендиректор пояснив, що бібліотека не проти вивільнення приміщення. Однак, для остаточного вивільнення костелу, необхідно будівлю, площею понад 4000 кв. м, якої на цей час так і не було запропоновано. Він звернувся до депутатів доручити управлінню комунального майна міськради укласти договір про оренду костелу до вирішення проблем, пов’язаних з вивільненням приміщення.

«Підтверджуємо, що наш, майже півтисячний колектив, сприятиме передачі костелу єзуїтів Чину Св.Василія Великого, але уклінно просимо Вас, щоб це відбулося у правовому полі. А для цього нам треба, або виділити земельну ділянку для побудови нового фондосховища з читальним залом та необхідними допоміжними приміщеннями, або знайти будівлю, площею 4 000 кв. м. Для цього ми готові залучити як державні, так і спонсорські кошти», – додав М. Романюк.

Довідка ЗІКу

Депутати Львівської міської ради 8 липня підтримали ухвалу «Про передачу у власність будівлі костелу Петра і Павла оо.єзуїтів на вул.Театральній, 11» Курії Львівської архієпархії УГКЦ. «За» проголосувало 55 міських обранців. Про це повідомив кореспондент ЗІКу. Згідно з рішенням, площа костелу становить 1377,1 кв м на вул. Театральній, 11. Його передали УГКЦ для забезпечення проведення богослужінь, релігійних обрядів та церемоній.

Як пояснив міський голова Львова Андрій Садовий, до ЛМР надійшло звернення від архієпископа Львівського УГКЦ Ігоря (Возняка). У тексті йдеться про те, що позиція курії є незмінною і цей храм повинен бути переданий Львівській архієпархії для душпастирської праці. Також засвідчено, що зі своєї сторони Курія докладе всіх зусиль, аби після отримання у власність храму оо. єзуїтів, книжкові фонди Львівської національної наукової бібліотеки ім. Стефаника, які зберігаються тут, були належно збереженні до часу їх перенесення. Церква готова також посприяти у швидкому вирішенні питання перенесення фондів.

Депутати зауважили, що прийняття такого рішення, попередньо не виселивши книжкові фонди, є популізмом. «Ми зробили негарно, переклавши на Церкву проблеми з відселенням книгозбірні. Адже кожен депутат зміг би назвати кілька приміщень у Львові, які годяться для перенесення книг. Це негарно відносно Церкви і бібліотеки подвійно», – заявила депутат Тетяна Крушельницька.

Водночас її колега Богдан Бедрило запропонував від імені комісії, передбачити в ухвалі пункти про виділення землі для будівництва бібліотеки, звернутися до голови ЛОДА по допомогу у будівництві, аби Церква змогла швидше зайняти приміщення костелу.

Міський голова Андрій Садовий дав доручення вивчити ці пропозиції і також зазначив, що місто не усувається від вирішення проблем перенесення бібліотечних фондів. «Ми заклали кошти в міському бюджеті на ремонт приміщення колишнього обласного військкомату, щоб можна було переселити туди книгозбірні. Також проситимемо допомоги і в обласної ради, і у держави», – зазначив він.

Джерело: “Західна інформаційна корпорація”