2011 р. Храм свв. апп. Петра і Павла у Львові відкриють із залишками книг

Храм свв. апп. Петра і Павла (колишній Костел єзуїтів) у вівторок, 6 грудня, урочисто відкриють та освятять. При цьому частина книг бібліотеки Стефаника ще залишатиметься у храмі на правих хорах до кінця цього року.

Про це 5 грудня йшлося на брифінгу щодо перевезення книг з храму свв. Петра і Павла та підготовки його до урочистого освячення. Журналістів запросили до найбільшого храму у Львові, який може вмістити 5 тисяч осіб. Центр храму уже повністю звільнений від книг.

Міський голова Львова А. Садовий запросив львів’ян на Богослужіння у гарнізонний храм свв. апп. Петра і Павла з нагоди його відкриття. Літургію правитиме Митрополит Ігор Возьняк. В цей день відзначають 20-ту річницю утворення Збройних сил України, також буде освячення знамен ЗСУ.

«Це один з найкрасивіших храмів міста Львова, це одна з пам’яток історії, пам’яток ЮНЕСКО. Тут збереглося божественне Розп’яття, розписи, яким немає рівних у Львові», – зазначив мер. Він розповів, що цей храм особливий для його родини, що йому дуже багато про цей храм розповідав дідусь: коли він служив у війську, то щонеділі військових приводили сюди на молитву. «Дідусь одружився з моєю бабцею, після того, як її рідний чоловік загинув у молодому віці. І він виховував трьох дітей, в тому числі мою маму. Тому, коли він мені розповідав про красу цього храму, я її не міг уявити. Коли вперше сюди зайшов і за мільйонами книг побачив ці обриси, мене вразила його краса. Мій дідусь для мене є моїм героєм, тому що він поклав своє життя, щоб виховати, в тому числі і мою маму, тому я б хотів, щоб всі львів’яни бачили красу цього храму», – поділився Садовий.

На запитання, коли перевезуть решту книг, що залишилися в Храмі на правих хорах, мер відповів, що це плавний процес.

«Фактично, тут знаходилося більш як 2 млн томів. Залишилася невелика кількість книг. Зараз завершуються ремонтні роботи у книгосховищі на вул. Авіаційній. До кінця року вони будуть завершені, і плавно ця збірка книг буде туди перенесена. Вона зараз під охороною. Це плавний процес, він не робиться за 1 день, ми чекали 65 років…До кінця року цих книг не буде», – повідомив Садовий.

Настоятель Храму о. Степан Сус пояснив, що книг залишилося вивезти 5-6 машин. «Це займе 2-3 дні. На той час, коли буде відбуватися процес транспортування книг, він не зашкодить тому, щоб ми могли зранку і ввечері тут проводити Богослужінні», – сказав отець

Він додав: «Ми плануємо, що після урочистого відкриття, ми проводитимемо тут Літургію щодня: зранку і ввечері. Попередньо ми узгодили ці питання з представниками бібліотеки ім. Стефаника. Я думаю, що за присутності їх працівників, такі Богослужіння будуть можливими. Ми би не хотіли, щоб був день відкриття храму, а наступного дня двері його зачинилися. Це буде неправильно, навіть при тих обставинах, що ми не вклалася у термін і не змогли забрати всі книги з нашого храму», – сказав він. Отець додав, що сьогодні до храму привезуть мощі святого Йосафата, які будуть знаходитися на престолі.

А допоки міський голова Львова та настоятель храму виступали під час брифінгу, директор Львівської національної наукової бібліотеки ім. В. Стефаника Мирослав Романюк покинув Храм, не давши можливості журналістам поставити йому запитання та висвітлити свою позицію щодо звільнення храму від книг та їх транспортування.

«Західна інформаційна корпорація»