2011 р. Книг з Костелу єзуїтів уже нікуди подіти, та Церква тисне, щоб швидше звільнити храм

З Костелу єзуїтів залишилося вивезти близько 200 тис. книг. Однак, книгосховище, куди їх мають перевезти, ще не готове: там немає ні ремонту, ні стелажів. Проте настоятель Церкви наполягає на тому, аби до 6 грудня храм був звільнений від книг. І в цьому його підтримує міський голова Львова А. Садовий.

Про це у коментарі повідомив депутат Львівської міської ради Андрій Білоус, який неодноразово на сесії ЛМР порушував питання довкола цієї проблематики.

За словами депутата, у вівторок, 29 листопада, міський голова Львова провів нараду, куди запросив кількох депутатів, представників бібліотеки ім. Стефаника, представників храму Святих Петра і Павла (Костел єзуїтів), військових. «Уже більш як 90% робіт завершено. Церква наполягає на тому, щоб 6 грудня відкрити храм, провести перше Богослужіння і до цього часу приміщення повністю звільнити від книг. Однак представники бібліотеки кажуть, що є технічні проблеми, тому що книгосховище № 2 на вул. Авіаційній, 1 ще не готове до прийому книг, бо там не завершений ремонт і ще немає стелажів», – розповів А. Білоус.

Станом на вівторок залишилося вивезти близько 200 тис. книг. «Церква наполягає, щоб їх вивезли до 6 грудня. Керівництво бібліотеки вважає, що доцільно було б їх наразі залишити і поступово, цивілізовано перенести, коли буде відремонтоване приміщення. Виникла доволі гостра дискусія. Міський голова підтримує позицію, щоб це все швидше закінчити», – каже Білоус.

Разом з тим, за його словами, військові запропонували якесь тимчасове приміщення для зберігання цих 200 тис. примірників книг. Наразі домовилися, що керівництво бібліотеки огляне це місце і прийме рішення. «Про що вони домовилися – не знаємо. Наскільки я розумію – це не зовсім за правилами зберігати книги за межами бібліотеки. І чи піде на це бібліотека? Багато залежить від позиції керівника,бо це, в першу чергу, під його відповідальність. Якщо з книгами щось станеться, він може понести і кримінальну відповідальність. Я думаю, він зважить всі обставини», – вважає депутат.

Він додав, що депутати підтримують позицію бібліотеки у тому, що книги слід переносити поступово й цивілізовано. «Ми не можемо робити одну добру справу – відродження Церкви – за рахунок іншої – не зовсім цивілізованого ставлення до книжок», – наголошує Білоус. Тим паче, що й Церкві нічого не заважатиме провести Богослужіння 6 грудня, як це заплановано. Адже центральна частина Церкви майже звільнена від книг. Однак на хорах зберігаються цінні книги XVIII ст. Саме їх директор бібліотеки пропонує залишити на час Богослужіння, обмежити до них доступ, а потім поступово перенести.

«Я вважаю, що тут десь Церква мала би піти назустріч. На жаль, така позиція, що Церква наполягає на якнайшвидшому звільненні храму і не йде назустріч бібліотеці. На такому поспіху найбільше наполягає настоятель Церкви о. С. Сус. І міський голова його підтримує в цьому, хоча теж каже, що має бути все цивілізовано», – розповів депутат.

«Західна інформаційна корпорація»