2011 р. У львівському костелі єзуїтів відремонтовано покрівлю

Дата: 18.05.2011

У Львові закінчили роботи з ремонту покрівлі у костелі єзуїтів. Із міського бюджету на заміну покрівлі було виділено 900 тис. грн. Натомість у червні заплановано розпочати реставраційні роботи у храмах Івана Хрестителя та Ольги і Єлизавети. За словами начальника управління охорони історичного середовища ЛМР Лілії Онищенко, дах костелу єзуїтів потребував негайної заміни, – повідомили ZAXID.NET у прес-службі Львівської міської ради.

«Він вже прогнив, адже стара покрівля була покладена ще у 1950-х роках і мала дуже погане щіплення. В наслідок цього дах постійно протікав, завдаючи шкоди цінному іконопису», – зазначила Лілія Онищенко.

Вся стара і неякісна черепиця, знята з даху, зараз знаходиться біля костелу. Як пояснила Лілія Онищенко, ту, що вціліла, використають на другорядні потреби міста.

«Окрім заміни даху, в костелі треба зробити нові сходи на дзвіницю, відреставрувати унікальний живопис XVIII ст., орган та фасад споруди, але це плани на майбутнє. Загалом, на реставрацію костелу, за попередніми підрахунками, потрібно близько 40 млн грн», – розповіла Лілія Онищенко.

Нагадаємо, у Львові є 2456 об’єктів історичної спадщини: пам’яток національного значення – 246 та 154 з комплексу пам’яток «Личаківського цвинтаря», пам’яток місцевого значення – 2056. На реставрацію пам’яток у Львові торік та позаминулого року з державного бюджету кошти не виділялись. Натомість з міського бюджету у 2010 році використано 2,8 млн грн, а у 2009 – 3,9 млн грн.