1995 р. Доля церковної старовини

В 1929 р. у м.Меджибіж на Поділлі був зачинений римо-католицький костьол, який обслуговував релігійні потреби польського населення трьох навколишніх районів. В приміщенні костьолу знаходилось немало пам'яток мистецтва не лише культового призначення, а й виконані в народних традиціях вишивки, одяг тощо. Частину з них восени 1930 р. вивіз до Харкова співробітник Музею украшського мистецтва П. Жолтовський. Однак, більшість пам'яток залишилась на призволяще в костьолі. В результаті вже в червні 1931 р. Меджибізький райвиконком повідомляв секретаріат ВУЦВК про те, що «культмайно державного значення» в ньому знаходиться в загрозливому стані. В зв'язку з цим райвиконком просив санкції секретаріату ВУЦВК на… реалізацію-продаж культового начиння костьолу [Нестуля О. Доля церковної старовини в Україні. – К.: 1995 р., т. 2, с. 138 – 139]