[1975 р.] Паспортна інформація

Пам’ятник А.-Е. Рішельє

Пам’ятка монументального мистецтва

Одеська область, м. Одеса, Приморський бульвар.

Бронзова фігура в повний зріст на постаменті.

Рішельє зображений в повний зріст, одягнений в тогу та сандалії, з римським мечем на лівому боці, права рука в запрошуючому жесті, в лівій – сувій. Голова увінчана лавровим вінком. Статуя встановлена на високому постаменті в формі паралелепіпеда з карнизом зверху та широкими відкосами на цоколі. До постаменту ведуть чотири східці. З трьох сторін постаменту – барельєфи, які зображують алегорії торгівлі, правосуддя та землеробства. На чільному боці постаменту меморіальна дошка з написом “Герцогу Эммануилу де Ришелье, управлявшему с 1803 по 1814 год Новороссийским краем и положившему основание благосостоянию Одессы. Благодарные к незабвенным его трудам жители всех сословій сего города и губерний: Екатеринославской, Херсонской и Таврической воздвигли памятник сей в 1826 годе при Новороссійском генерал-губернаторе графе Воронцове”.

Розміри скульптури – 2,6×1,65×0,55 м; постаменту – 3,5×1,55×1,2 м.

Матеріал – бронза, рожевий граніт, мідь.

Автори пам’ятника: скульптор І.П. Мартос, архітектор А.І. Мельников.

Арман-Еммануель дю Плессі де Рішельє де Фронсак (1766-1822) – французький та російський державний діяч. Народився у Франції, яку залишив у 1789 році під час революції. Жив у Відні, потім в Росії. В 1790 році брав участь у війні з Туреччиною. Одержав чин генерал-лейтенанта. Після невдалої спроби контрреволюційного перевороту у Франції 1795 р. повертається в Росію.

8 жовтня 1802 року Рішельє був призначений градоначальником Одеси, куди прибув 9 березня 1803 р. В 1805 р. призначений генерал-губернатором Катеринославської, Херсонської та Таврійської губерній. Керував заселенням Північного Причорномор’я, міським будівництвом, спорудженням морського порту в Одесі. Після падіння Наполеона у вересні 1814 р. повертається до Франції, де з 1815 по 1821 р. двічі очолював уряд.

Вперше запропонував поставити пам’ятник Рішельє генерал-губернатор Новоросійського краю граф Ланжерон на зборах Одеського будівельного комітету у вересні 1822 р. Комітет оголосив про збирання коштів. І коли була зібрана відповідна сума, новий генерал-губернатор краю Воронцов запропонував скульптору Мартосу І.П. виліпити статую Рішельє. Бронзова статуя була відлита в Петербурзі майстром Єфімовим у 1826 році. Граніт був взятий біля м. Вознесенська. Закладка пам’ятника відбулася 30 липня 1827 року, а урочисте відкриття – 22 квітня 1828 р. Це був перший пам’ятник в Одесі.

Реставраційні роботи:

В 1974 р. проведена реставрація пам’ятника Одеськими міжобласними спеціальними науково-реставраційними майстернями Держбуду УРСР.

Стан збереженості:

Добрий.

Лівий задній ріг постаменту був відколотий ядром при бомбуванні Одеси англо-французькою ескадрою 10 квітня 1854 р. Пізніше покритий залізним наріжником з вмонтованим в нього ядром та написом “стр.суб.1854 г”.

Взято під охорону згідно постанови Ради Міністрів УРСР № 711 від 21.07.1965.

Охоронний № : 1930 (61). Згідно реєстру № 3681.