Церква Покрови

Церква Покрови

Діюча греко-католицька церква (станом на 30.06.2000 р.)

Джерело:

Дерев’яна церква лемківського стилю, збудована в 1653 р. Тридільна, нава і вівтар перекриті багатозаломними наметовими дахами з цибулястими глухими маківками; над бабинцем – вежа з цибулястим верхом.

Джерело: [2006 р.]

Cerkiew parafialna greckokatolicka pw. Opieki Bogarodzicy z 1653 r., (obecnie kościół rzymskokatolicki); trójdzielna, konstrukcji zrębowej; kompletne wyposażenie cerkiewne z XVII-XIX w. Nad nawą i prezbiterium oddzielne dachy brogowe, potrójnie łamane uskokowo, przechodzące w wysmukłe wieżyczki baniaste z pozornymi latarniami. Wieża, z pozorną, oszalowaną izbicą, zwieńczona hełmem o podobnym kształcie. Ściany i dachy świątyni pobite gontami, a wieżyczki i hełm wieży pokryte blachą. Portal zachodni z nadprożem wyciętym w tzw. ośli grzbiet i wyrytą datą budowy. Nawę i prezbiterium nakrywają kopuły namiotowe. Wnętrze ozdobione figuralną polichromią z 1938 r. Wyposażenie świątyni: – barokowy ikonostas – barokowe ołtarze boczne z ikonami Najświętszej Marii Panny i św. Mikołaja. Działania konserwatorskie wyróżnione międzynarodową nagrodą Prix Europa Nostra. Jedna z najcenniejszych i najlepiej zachowanych cerkwi łemkowskich.