Апостолес

Апостолес (ісп. Apóstoles — Апостоли) — місто, найстаріше українське поселення у провінції Місьйонес у північний Аргентині. Населення 42 457 осіб (перепис 2010). Центр департаменту Апостолес, до якого такою входить ще одне українське поселення Азара.

Перші українські переселенці (12 родин — 69 осіб) разом з кількома польськими родинами 27 серпня 1897 прибули до Апостолеса. На той час в Апостолесі проживало 297 осіб, більшість з яких займалася випасом худоби. Разом з хуторами населення не перевищувало 900 осіб. 1898 року було створено сільськогосподарську колонію і зведено першу церкву Апостолеса — храм Богородиці Ченстоховської. 1908 року було створено муніципальну раду. Упродовж 1897—1903 сюди прибуло 6 тисяч переселенців, переважно українців. Основний приплив емігрантів припадає на 1901—1903 рр.

28 листопада 1913 року було офіційно створено муніципалітет Апостолес.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ «Київська фортеця».