2007 р. Два замки - дві долі

Дата: 08.05.2007

Обстежено стан утримання Виноградівського і Королівського замків комісією Виноградівської районної ради (Закарпаття) на чолі із заступником голови райради Йосипом Борто та з участю спеціалістів і депутатів райради, серед яких – Йосип Роман, Ігор Фірмонюк , Андрій Поличко, Еміл Токач, Михайло Русанюк, Володимир Любка, заступник міського голови Василь Ціцей, Королівський селищний голова Михайло Ковач обстежено стан утримання історичних пам’яток: Виноградівського (що відомий під назвою “Канків”) і Королівського замків.

Вивчивши ситуацію та проаналізувавши подані матеріали, комісія зійшлась на тому, що, насамперед, необхідно: стосовно Виноградівського замку – з’ясувати, хто використовує земельні ділянки і на яких підставах. Залучивши науковців і на підставі їхніх висновків визначити реальну картину стану речей. Ті питання, вирішення яких не потребує фахового аналізу, вирішувати, не відкладаючи у довгий ящик.

Скажімо, на відстані 5-10 м облаштувати прохід для оглядин, збудувати східці, доріжки, поручні тощо. Територію огородити металевою сіткою. Мури замку необхідно законсервувати, й відновити роботу каплиці, як це було на початку 90 -х. Очистити територію від сміття й чагарників, задіявши до роботи школярів старших класів та міське підприємство з озеленення.

Доречно також оголосити благодійну акцію з питань збереження історичних пам’яток, налагодити співпрацю з громадськими фондами та туристичними організаціями, винайти зацікавлених у пільговій довгостроковій оренді. Проводити на території замку культурно-освітні заходи, які вважаються найефективнішою рекламою, що є однією з складових успіху.

Всі ці наміри слід відобразити у плані реконструкції замку на ближчі 25 років з тим, аби в перспективі виноградівці мали впорядкований краєзнавчий об’єкт.

[…]

Свої пропозиції комісія підготує для розгляду на сесії районної ради, повідомили з прес-служби облради.