2007 р. На Канкові зібралися вельможі аби врятувати замок

Валерія Каналош

Дата: 06.09.2007

Нещодавно відбулося театралізоване свято «Пікнік на Канкові», організоване головою громадської організації «Канків» Володимиром Мочарником, аби виноградівський замок та капличка на Чорній горі повністю не зазнали руйнації.

За результатами останнього археологічного дослідження, перше поселення в урочищі Канків відноситься до епохи бронзи XIV-XII ст., а припинення функціонування замку – кінець XVI – поч. XVII ст.

Виноградівські урядовці та делегація Закарпатського земляцтва з Києва були в одязі купців, ремісників, лицарів, вельмож і бургомістрів. Театралізована колона поважно йшла вулицями міста, зупиняючись біля храмів для благословення, а потім учасники акції «Наступ на безпам’ятство» подолали дорогу до Канкова, який вже багато століть не бачив такої кількості небайдужих до власної історії виноградівців.

Духовну атмосферу навколо замку створили священики, які українською та угорською мовами молились за місто і замок. Ужгородський ансамбль старовинної музики «Доля» та хор медиків виступили з власними програмами.

На замковій території народні умільці на очах глядачів створювали міні-шедеври. А ще на руїнах замку художні полотна були виставлені на аукціон, яким керував барон Перені.