Братська могила радянських воїнів

Регіна Чендиріна, Лариса Малихіна

Фото 22 червня 2013 р. з сайту

Братська могила радянських воїнів, 1943 (іст.). Вул. Селищна, біля крамниці.

Скульптори Ф. Зайцев, Б. Чак. Поховано 76 воїнів 203-ї стрілецької дивізії 12-ї армії Південно-Західного фронту, які загинули 13 жовтня 1943 при визволенні селища Підпорожнянка від німецьких загарбників.

Відомі прізвища 13 похованих. У 1960 дерев’яний обеліск на могилі замінено двофігурною скульптурою воїнів на гранітному постаменті. У 1997 на лицьовому боці постаменту укріплено меморіальну дошку із нержавіючої сталі з написом та 23 прізвищами односельців. В 1999 з місцевого цвинтаря до братської могили було перенесено останки 22 радянських воїнів.

На могилі встановлено бетонну надгробну плиту, на якій укріплено дві чавунні меморіальні дошки з написом.

[ЦАМО РФ – Ф. 203 сд., оп. 71758, спр. 4. – Арк. 43-44.]

Більше фотографій: