Житловий будинок з історією

Галина Денисенко

Житловий будинок 1931, у якому проживав Гончар М.Г. (іст.). Вул. Електрична, 22.

Одноповерховий, глинобитний, обкладений цеглою, на високому фундаменті.

Тут з 1931 по 1943 проживав Гончар Микола Григорович (1908 – 1943) – керівник підпільної патріотичної організації. Народився у 1908 на Вінниччині, в селянській родині. Трудовий шлях розпочав на заводах Маріуполя. З 1934 працює підручним сталевара на заводі «Запоріжсталь», пізніше – контролер листопрокатного цеху, керівник групи постачання. Під час війни М. Гончар очолював у окупованому місті групу підпільників-патріотів, його заступником був А. Гиря, начальником штабу – Л. Вайнер. Група нараховувала 40 осіб, у більшості – запоріжсталевців. Вони збирали зброю та 83 боєприпаси, які планували використати для повстання при підході Червоної Армії, поширювали антигітлерівські листівки та повідомлення Радінформбюро, постачали довідки й паспорти для втікачів із таборів військовополонених.

Збори підпільників відбувалися у цьому будинку. У червні 1943 німці виявили групу, а у вересні більшість підпільників було розстріляно, у тому числі й М. Гончара. Його ім’ям названа одна з вулиць Заводського району. Тепер будинок використовується за призначенням.

[Кривчик П.Т. Запорожское подполье // Герои подполья. – М., 1968. – С. 228; Запорожская область в годы Великой Отечественной войны (1941-1945). Сборник документов и материалов. – Запорожье, 1959. – С. 186.]