Прибутковий будинок Біленького Х. К. (№ 27а)

Олена Кузьменко

Прибутковий будинок Біленького Х. К., 1908 – 1909 (архіт., іст.). Вул. Чекістів, 27а/15.

Проект двоповерхового прибуткового будинку на розі вулиць Чекістів (колишня Троїцька) і Дзержинського (колишня Олександрівська) був представлений купцем Біленьким Х.К. для затвердження в Олександрівській міській управі 29 травня 1908.

Будівництво показного і елегантного будинку в стилі пізнього модерну було закінчено у 1909. Він органічно вписався і став частиною периметральної забудови кварталу.

Композицію фасадів відмічає сувора і ретельна проробка елементів. Автор домігся повної єдності і багатогранності. Головний вхід в будинок розміщено по центральній осі фасаду по вул. Чекістів. Пониження рельєфу місцевості в бік Дніпра дозволило частину підвального приміщення виконати у вигляді цокольного поверху. Г-подібний в плані будинок фланкує кутову ділянку. Вхід і наріжні частини будинку акцентовані ризалітами з високими складного силуету аттиками. Ризаліти на місці повороту будинку створюють башту, яка значно підвищується над рівнем карнизу даху. Верхнє цегляне огородження башти мало завершення у вигляді цегляних арок, які спираються на кутові стовпчики, до сьогодні не збереглися.

Архітектурні форми фасадів наділені особливою пластичною виразністю. Ритм високих прямокутних вікон з клинчастими цегляними перемичками підкреслюється двоярусними лопатками. Мотив вертикалей продовжують цегляні стовпчики з напівциркулярним завершенням вище карнизу для кріплення металевого огородження даху. На рівні другого поверху ризаліти прикрашені прямокутними балконами з металевим огородженням, виконаному малюнком, який відповідає стилю будинку. Кожний елемент будинку посилює і підкреслює дійство іншого.

Архітектура будинку відрізняється своєрідністю варіацій фактури, кольору, лінійних зіставлень простінків і прорізів, введення додаткової теми силуетності. Оригінально виявлено сполучення фактур на зовнішній обробці фасадів. Для облицювання цоколю використані блоки сірого граніту «скельної» фактури. Нижній ярус зовнішніх стін першого поверху оброблений декоративною потиньковкою «накидом» з добавленням шлаку. Гладенько потинькований пояс з рельєфним геометричним малюнком у формі кілець відокремлює потиньковану поверхню стіни від цегляної кладки із високоякісної – облицювальної жовтої цегли. Карниз будинку простої форми з великим вильотом. Дах металевий.

Внутрішнє планування будинку коридорне. Поверхи зв’язані бетонними двомаршевими сходинками з металевими поручнями, малюнок яких перегукується з малюнком огородження балконів. Ім’я архітектора, який розробив проект будинку, невідоме. В м. Олександрівську, враховуючи високі розцінки за проектні роботи, часто практикувалося замовляти у столичних архітекторів лише проекти фасадів. Інші розділи проекту, як правило, виконували місцеві інженери і техніки. Імовірно, і цей випадок має місце.

Свій прибутковий будинок олександрівський купець Біленький Х.К. здав в оренду Олександрівському відділенню Російського для зовнішньої торгівлі банку, який був заснований у 1871 в Санкт-Петербурзі. Серед його засновників були банківські будинки Д. Мейєра, І. Гинцбурга, братів Єлисеєвих. Після націоналізації будинок передано Олександрівському союзу анархістів. У 1917 – 1919 його відвідував Нестор Махно під час свого перебування в м. Олександрівську.

Тепер приміщення будинку передані в оренду під офіси і магазини.

[Державний архів Запорізької області – Ф. 24, оп. 1, спр. 754. – Арк. 95-124.]