Поселення сабатинівської культури

Олег Тубольцев

Поселення, 14 – поч. 13 ст. до н.е. (археол.). Північно-східне узбережжя о. Хортиця, західний схил безіменної балки, розташований за 0,2 км на захід від гирла балки Корнійчихи. Займає вузьку смугу берега шириною 15 м і довжиною 20 м.

Виявив О. Бодянський, 1950 – 1953. Обстежив С. Кравченко 1982, частково дослідила Н. Козачок, 1990. Площа близько 800 м2. Розкопано 90 м2. Культурний шар зафіксовано в береговому урвищі у вигляді темногумусової попелястої супесі з виходами каміння, мав потужність 0,7 – 1 м, у золі приміщень до 1, 6 м. Шар насичений фрагментами ліпної кераміки та кісток тварин. Досліджено залишки двох жител.

Західний куток північної стінки житла №1 закріплений камінням. Біля східної стінки зафіксовано відкрите вогнище у вигляді скупчення деревного вугілля, сажі, дрібних горілих кісток. В приміщенні № 2 гранітне каміння було зосереджене в підмурку східної стінки. Камінням оточували і відкрите вогнище біля північної стінки, при розчистці якого знайдено фрагмент денця сковорідки. Глинисті заплави над зруйнованими приміщеннями свідчать про те, що стіни були глинобитними.

При зачистці берегового урвища на рівні підлоги приміщення № 1 виявлено гранітне кувадло з вигнутою поверхнею та слідами ударів у вигляді дрібних тріщин. Знайдено значну кількість фрагментів ліпної кераміки з масивним наліпним пружком, характерним для сабатинівської культури, а судячи за наявності кераміки з пружком, який утворює орнамент в традиціях культури багатопружкової кераміки, але виконаної в техніці сабатинівської культури, в цілому дане поселення можна віднести до ранньо-сабатинівського часу 14 – поч. 13 ст. до н.е.

Поверхня задернована. Матеріали зберігаються в Національному заповіднику «Хортиця».

[Козачок Н.Л. Памятники эпохи бронзы на о. Хортица // Древности Степного Причерноморья и Крыма. – Запорожье, 1991. – Вып. 2. – С. 83.]