Поселення у балці Костіної

Олег Тубольцев

Поселення, 13-10 ст. до н.е. (археол.). Південно-східне узбережжя о. Хортиця, східний схил балки Костіної в береговому урвищі.

Відкрив О. Бодянський у 1950 – 1952. Обстежила Н. Козачок 1987. Площа близько 300 м2. Культурний шар у вигляді дуже гумусової зольної супесі потужністю 1 – 1,2 м. На періодично оголеній береговій смузі зібрано близько 100 фрагментів ліпної кераміки, у тому числі, вінця і денця посуду епохи пізньої бронзи (13 – 10 ст. до н.е.), знайдено фрагменти кераміки енеоліту, крем’яні трапецієвидні мікроліти, вістря стріл, скребла, ножевидні пластини.

Поселення руйнується коливаннями рівня води у Дніпрі. Матеріали зберігаються в Національному заповіднику «Хортиця».

[Козачок Н.Л. Памятники эпохи бронзы на о. Хортица // Древности Степного Причерноморья и Крыма. – Запорожье, 1991. – Вып. 2. – С. 85.]