Особняк А. Коппа

Олена Кузьменко

Особняк А. Коппа

Особняк А. Коппа, 1900 (архіт.). Вул. Комсомольська, 28. На червоній лінії забудови вулиці.

Німецький підприємець Абрагам Копп збудував у північній частині Шенвізе (по вул. Дачній – нині Комсомольській) на поч. 20 ст. садибу для старшого сина. Будівля складається з двох об’ємів: західного, двоповерхового з розташуванням у наріжнику високого наметового даху і триповерховим виступом в центрі, та східного, двоповерхового, видовженого з півночі на південь, з пивницями під усією спорудою.

Будівля складної конфігурації. Загальна площа 619 м2. Планувальна структура – коридорно-секційного типу. Вирішення фасадів продиктоване вимогами презентабельної садиби заможного власника. Це спричинило наявність численних декоративних елементів на головних фасадах – трикутних віконних сандриків на консолях, розвиненого антаблементу, обелісків в розірваних сандриках фронтонів, замкових каменів над вікнами та люкарнами, профільованих лізен. Головними акцентами об’ємів виступають дахове навершя кутового ризаліту східного об’єму та трикутний фронтон центрального ризаліту. Нижній поверх відкреслений від верхніх ярусів широкою профільованою тягою, відокремлений лінійною рустовкою. На верхніх поверхах важливу роль в оформленні фасадів виконує фактура матеріалу – силікатна цегла. Є балкон з ажурною решіткою та коронка над наметовим дахом кутового ризаліту.

Інтер’єри зазнали часткового перепланування. Первісні елементи оформлення практично не збереглися, лише аутентична балюстрада сходів та металеві сходи у підвальне приміщення.

Стиль: еклектика з виразними елементами неоренесансу та необароко. У внутрішньому розплануванні є риси модерну. В 1966 відбулася часткова реконструкція та перепланування. Тепер тут обласний туберкульозний диспансер.

[Державний архів Запорізької області – Ф. 10, оп. 1, спр. 32. – Арк. 1-8.]