Польський магістрат (№ 1)

Будинок польського магістрату 16 – 18 ст. (пл.Центральна) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 95].

Будинок Польського магістрату 16 – 18 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Будинок польського магістрату кін. 14 – 19 ст. (пл.Польський ринок, 1) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Завдяки наданню все більшій кількості поселень прав міського самоврядування, що створювало вигідніші умови для існування не тільки населення, а й сприяло зростанню прибутків феодалів – власників міст, будується багато магістратів. Будинки магістратів мали приміщення для засідань, міських архівів, в’язниці та приміщення для охорони. Неодмінною частиною будинку магістрату була вежа. Звичайно магістрат розміщувався посеред торгового майдану в оточенні торгових споруд. Найдавнішим уцілілим будинком є магістрат у Кам’янці-Подільському (XV – XVII ст.) – скромна нескладна за структурою двоповерхова будівля з вежею та глибокими двоповерховими льохами. Готичні деталі в підвалах та першому поверсі будівлі вказують на час її виникнення. Могутня вежа мала вгорі арочні отвори, що пом’якшували її неприступний вигляд. Споруду було грунтовно перебудовано у XVIII столітті (можливо, архітектором Яном де Вітт), коли вона набула сучасного вигляду, зокрема, коли були прибудовані парадні сходи з майданчиком на другому поверсі, звідки зачитувались урядові розпорядження. [Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 80]