1858 р. Стовп, перетворений на каплицю

Тімм Василь Федорович (Георг-Вільгельм; 1820-1895).

Залишки храму Ірини. 1858.

Кольорова літографія. 17,4: 23,9. Журнал «Русский художественный листок», 1858, № 29. Надруковано в літографії А. Мюнстера.

Руїни розкопаного К. Лохвицьким і А. Ставровським так званого Ірининського монастиря залишити не дозволили: в 30-40-х pp. XIX ст. у Києві провадились величезні будівельні й планувальні роботи, реконструкція. Через руїни Ірининської церкви мала пройти Володимирська вулиця. Руїни були розібрані. Від старовинного храму на поверхні землі залишили лише один із його пілонів, який оформили як каплицю, зробивши дашок у вигляді шатра з банькою. Залишки храму були огороджені 1852 р. Ірининська каплиця стояла посеред Володимирської – напроти Ірининської вулиць і була розібрана в 1930-х pp.

Джерело: Крізь віки: Київ в образотворчому мистецтві 12 – 20 ст. – К.: Мистецтво, 1982 р., № 108.