2011 р. Офіційна позиція Державної служби з питань національної культурної спадщини стосовно…

2011 р. Офіційна позиція Державної служби з питань національної культурної спадщини стосовно подій, що розгортаються навколо планованої музеєфікації залишків фундаментів Десятинної церкви

Дата: 16.06.2011

Археологічні рештки Десятинної церкви є складовою пам’ятки археології національного значення «Місто Володимира – дитинець стародавнього Києва з фундаментами Десятинної церкви» (охоронний № 260010-Н згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 03.09.2009 р. № 928) і підлягають дбайливому збереженню та експонуванню згідно з вимогами Європейської конвенції про охорону археологічної спадщини (переглянутої).

Крім того, відповідно до статті 22 Закону України «Про охорону культурної спадщини» вказана пам’ятка (її частини) не може бути знесена, змінена, замінена, переміщена (перенесена) на інше місце. Консервація, реставрація, реабілітація, музеєфікація, ремонт, пристосування пам’ятки (її частини) повинні здійснюватись за наявності дозволу центрального органу виконавчої влади у сфері охорони культурної спадщини на підставі погодженої з ним науково-проектної документації.

Пріоритетом, який має бути врахований при проведенні запланованих робіт, є забезпечення збереження та експонування залишків пам’ятки археології національного значення, створення належних умов для її відкритого екскурсійного відвідування та здійснення освітніх заходів відповідно до вимог Європейської конвенції про охорону археологічної спадщини (переглянутої), ратифікованої Законом України від 10.12.03 № 1369-IV.

Проведенню робіт з консервації та сучасної музеєфікації автентичних залишків Десятинної церкви повинне передувати завершення повного археологічного дослідження пам’ятки, яке на сьогодні проводиться Інститутом археології Національної академії наук України.

Висновки Інституту щодо оптимальних способів та шляхів музеєфікації археологічних залишків Десятинної церкви підлягають врахуванню при розробленні проекту консервації та сучасної музеєфікації (ревалоризації) автентичних залишків церкви Богородиці (Десятинної) пам’ятки археології національного значення «Місто Володимира – дитинець стародавнього Києва з фундаментами Десятинної церкви».

Звичайно, проведення таких робіт на території буферної (охоронної) зони ансамблю споруд Софійського собору – об’єкта, включеного до Списку всесвітньої спадщини (наказ МКТ від 23.12.2005 р. № 1076), пам’ятки архітектури національного значення (охор. № 1), ставить додаткові вимоги до планованих робіт з проектування та здійснення консервації та сучасної музеєфікації залишків фундаментів Десятинної церкви.

Зокрема, у науково-проектній документації має бути враховано режим охоронної зони Софійського собору, провідна роль цього ансамблю як архітектурно-містобудівного та композиційно-художнього центру цілісного історичного містобудівного утворення Верхнього міста та традиційного характеру його середовища, якому повинні бути підпорядковані та органічно поєднані з ним нові елементи забудови.

Враховуючи зазначені вимоги і обмеження режиму охорони вказаної території розпорядженням Київської міської державної адміністрації від 25.02.11 № 264 оголошено бліц-конкурс на визначення кращої містобудівної, культурної, архітектурної та мистецької концепції щодо консервації та сучасної музеєфікації автентичних залишків церкви Богородиці (Десятинної) пам’ятки археології національного значення „Місто Володимира – дитинець стародавнього Києва з фундаментом Десятинної церкви”.

Організація Конкурсу покладена на Головне управління містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

Перед початком роботи журі над виявленням кращої містобудівної концепції культурної, архітектурної та мистецької ревалоризації пам’ятки археології національного значення „Дитинець стародавнього Києва VІІІ – Х ст.” на прохання Головного управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища Київської міськдержадміністрації Держкультурспадщини надавалися рекомендації для вибору концепції з урахуванням особливих умов та обмежень виконання робіт на вказаній території.

Необхідно також зазначити, що відповідно до правового режиму території, на якій планується проведення робіт, містобудівні, архітектурні чи ландшафтні перетворення, будівельні, меліоративні, шляхові, земляні роботи можуть проводитись тільки з дозволу центрального органу виконавчої влади у сфері охорони культурної спадщини на основі погодженої з ним науково-проектної документації.

На сьогодні на розгляд Міністерства культури не надходила і не погоджувалася науково-проектна документація на консервацію та сучасну музеєфікацію залишків Десятинної церкви, ні будь-яка інша документація, якою передбачається проведення будівельних робіт на території вказаної пам’ятки археології національного значення.

Також Міністерством не надавався дозвіл на проведення містобудівних, архітектурних чи ландшафтних перетворень, будівельних, меліоративних, шляхових робіт, а також земляних робіт, не пов’язаних з археологічним дослідженням залишків фундаментів церкви Богородиці (Десятинної).

На сьогодні на місці залишків фундаментів Десятинної церкви тривають археологічні дослідження, на проведення яких Міністерством в установленому порядку надано дозвіл.