2011 р. Патріарх Філарет вважає, що Десятинна церква має бути відновлена

Надія Юрченко

Дата: 11.06.2011

Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату, патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет виступає за відновлення Десятинної церкви, але у законний спосіб. Про це він заявив у коментарі кореспондентові УКРІНФОРМу.

“Я вважаю, що Десятинна церква має бути відновлена, бо це перша церква, побудована після прийняття християнства. Але все повинно відбуватися законним чином”, – сказав патріарх Філарет.

Коментуючи події, що розгортаються навколо цієї пам’ятки, він зауважив, що “атаки” здійснює не так УПЦ Московського патріархату, “тому що я знаю, що митрополит Володимир там не бере такої участі”, як екстремістські сили всередині УПЦ МП, “які не мають нічого спільного з церквою, а виконують політичні завдання”. “Оскільки це спрямовано проти України, проти української культури і Української церкви, то ми проти таких дій”, – наголосив предстоятель УПЦ КП.

Стосовно того, за яким проектом відновлювати Десятинну церкву, він послався на приклад церкви Богородиці Пирогощі у Києві. За словами патріарха Філарета, у ті часи всі храми будувалися у давньоруському стилі, який поєднувався з візантійським, “тому архітектори знають, якою приблизно вона (Десятинна церква – ред.) могла бути”.

Предстоятель УПЦ КП не підтримує ідеї обмежитися лише музеєфікацією фундаментів Десятинної церкви. “Ми проти збереження тільки фундаментів. Ми за те, щоб і фундаменти зберегти, і мати на цьому місці церкву”, – підкреслив він.

За словами патріарха Філарета, подібні ідеї також висловлювалися, коли обговорювали проекти відновлення Михайлівського Золотоверхого монастиря. Однак його відбудували повністю, і це, на переконання предстоятеля УПЦ КП, тепер приносить набагато більше користі як для відродження духовності України, так і для нашої культури.

“Так само і Десятинна церква: фундаменти повинні бути збережені, але на них повинна стояти та церква, яку побудував великий князь Володимир. Ми віримо, що прийде час, коли храм буде повністю відновлено”, – підсумував патріарх Філарет.

Як повідомлялося, у лютому цього року було оголошено бліц-конкурс на визначення кращої містобудівної, культурної, архітектурної та мистецької концепції консервації та сучасної музеєфікації автентичних залишків церкви Богородиці (Десятинної). До участі у конкурсі долучилося 10 професійних творчих колективів. Журі конкурсу на засіданні 17 травня не визначило переможця: після кількаденних дискусій воно обрало два абсолютно різних проекти: один проект передбачає будівництво великого храму у візантійському стилі, другий – тільки музеєфікацію фундаментів. Фактично ситуація, принаймні на якийсь час, зайшла в глухий кут.