Церква Преображення (Либідська)

Преображенська (Володимирська) церква. У 1907 р. парафіяни Володимиро-Либідської церкви порушили клопотання про будівництво нового кам’яного храму. Закладення відбулось 20 вересня 1909 р. перед старою церквою, ближче до червоної лінії вулиці. Будівлю, розраховану на 2000 осіб, зводили у формах візантійської архітектури за проектом Є. Єрмакова.

Хрестовокупольний, триапсидний, тринавний храм завершувався п’ятьма шоломоподібними банями на масивних світлових барабанах. Невелика декоративна баня розміщувалась над притвором. Декор складався з цегляних орнаментів. Брак коштів, Перша світова та громадянська війни не дозволили завершити споруду. Освячення храму на честь Преображення Господнього відбулося лише в 1927 р. Він став головним собором синодальної «обновленської» церкви в Києві.

Церкву закрили в 1936 р. і розібрали на будівельний матеріал для зведення школи. Містилась на вул. Великій Васильківській, 103 (сучасна нумерація).